RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Du går fortsatt bananas i Sverige

Foto: SCANPIX
Sist oppdatert:
Selv om SSBs harrytall var gale, sitter millardene fortsatt løst når du shopper i Sverige. Her er de riktige tallene.

Tidligere i juni dokumenterte NA24 at Statistisk Sentralbyrå (SSB) har operert med feil statistikk for nordmenns harryhandel.

Nå har Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) beregnet tall de mener er presise.

Fasiten viser at den norske grensehandelen i Sverige var på 9 milliarder norske kroner i 2006.

Feil tallgrunnlag
-Sist gang vi presenterte lignende tall var i 2004. Etter dette slo vi oss til ro med SSBs statistikk, men etter at SSB sluttet å utgi statistikk på grunn av rot med tallgrunnlaget, har vi følt press på oss til å gjøre dette selv igjen, sier informasjonssjef Jarle Hammerstad i HSH til Nettavisen.

SSB siste årsstatistikk kom også ut i 2004. Den viste at grensehandelen beløp seg til 10,2 milliarder kroner. Senere ble det oppdaget at SSBs spørsmålsformulering, som ble brukt i intervjuer av svenskehandlende nordmenn, kunne misforstås slik at tallene ble blåst opp.

Den nye beregningen på 9 milliarder kroner fra HSH viser altså at SSBs tall var overdrevet, men likefullt at pengene sitter løst når du handler over grensen. Tallene viser også at svenskehandelen har flatet ut de siste årene, all den tid HSHs siste statistikk også lød på 9 milliarder kroner.

Usikkerhet
HSH baserer sin statistikk på svensk varehandelsstatistikk fra de svenske grensekommunene. Disse tallene er hentet inn fra Svenska Statistiska Centralbyrån. Det knytter seg likevel noe usikkerhet til det eksakte beløpet på harryhandelen. Statistikken sier nemlig ikke noe om den økte handelen i grensekommunene, kontra andre svenske kommuner, skyldes nordmenn eller andre turister.

-Vi føler oss rimelig sikre på disse tallene, men med en feilmargin både opp og ned. Undersøkelser viser at det stort sett er nordmenn som handler i disse kommunene, sier Hammerstad.

Statistikken viser også at 70 prosent av grensehandelen er dagligvarer. 42 prosent skjer i Strømstad-området, noe som er en nedgang fra tidligere. Det skyldes først og fremst nye kjøpesentre i Töcksfors og Charlottenberg.

Hva handler du i Sverige? Kommenter under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere