Du har like mye fritid nå som før

Statistikken viser at vi faktisk har like mye fritid som før. Derfor er det ingen grunn til å klage, mener forskerne.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå bruker begge kjønn mindre tid på husarbeid og jobb nå enn tidligere. Og forskerne mener at det behovet mange har for mer ledig tid er selvforskyldt.

- Folk har ikke fått mindre fritid de siste 30 åra, tvert imot. Når folk ynker seg i tidsklemma, er det en fantomsmerte, sier Charlotte Koren, forsker ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) til Dagbladet.

I perioden 1971-2000 har arbeidstiden har økt mest blant 16-24-åringene, men det er personer i alderen 25-44 år som arbeider mest.

Forskerne legger noe av skylden på familielivet som de mener har blitt unødig stressende. Det blir raskt for mye når man skal stå i på jobb og samtidig få tid til venner, barn og familie på fritiden. En løsning er ifølge forskerne å kutte ned på barnas aktivitetsnivå.

- Det er bare tull at barna skal ha så mange aktiviteter. Ikke bare skal ungene drive med all slags ting, men foreldrene skal også være med på alt, sier Sverre Nesvåg ved Rogalandsforskning. Han etterlyser en stor kjedsomhetsfestival, hvor absolutt ingenting skjer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.