RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Du har nok ikke matallergi ...

Illustrasjon
Illustrasjon Foto: Illustrasjon (Trening.no)
Sist oppdatert:
- Bare ti prosent av de som tror de har en matallergi, har det.

(SIDE2): Professor Martinius Løvik mener folk må ha høyere toleranse for småplager. Det sier han til VG , tirsdag.

Sett tragiske eksempler
Nye tall fra legemiddelverket slår fast at 105 millioner enkeltdoser med allergimedisin er solgt i Norge det siste året. Det er en økning på 18 prosent på fem år og langt høyere enn for våre naboland.

- Det er mye feildiagnostisering ute og går når det gjelder både barn og voksne og matallergi. Man bør være ytterst forsiktig før man kutter sentrale matvarer, som for eksempel melk fra kostholdet til et barn. Vi har sett flere tragiske eksempler på barn som har forsøkt dette og virkelig fått problemer i etterkant av dette, på grunn av feilernæring, sier professoren ved Folkehelseinstituttet.

Vokser allergien av seg
«Ved kumelkeallergi overreagerer kroppens immunsystem på melkeproteiner enten ved å produsere allergiantistoffer (IgE) eller ved en aktivering av betennelsesceller eller en kombinasjon av disse. Hver gang man spiser mat som inneholder melkeproteiner, vil immunsystemet reagere allergisk og gi symptomer som for eksempel diaré, oppkast, magesmerter eller hudplager» skriver Norges Astma- og allergiforbund på sine sider.

Fordelen med matallergi er at de fleste barn gjerne vokser denne av seg før skolealder og Helle Grøttum i Norges Astma- og allergiforbund råder foreldre til å reintrodusere barna for matvarer igjen i denne alderen, gjerne i samråd med barnets lege, skriver avisen .

LES MER OM MATALLERGIER HER

Melkeallergi er den vanligste allergien blant små barn, noe som skyldes at kumelk er en matvare som ofte introduseres tidlig i spedbarnets kosthold.

Omkring 1 – 3 prosent av norske småbarn (0-3 år) har denne allergien. Barna utvikler raskt toleranse, og noen er kvitt allergien etter allerede et halvt år, og de fleste går over innen 3-årsalder.

Noen lever med allergien livet ut. Det finnes ikke tall på forekomst blant unge og voksne, men den antas å være godt under en prosent av befolkningen.

Hveteallergi
Hvete kan gi ulike typer reaksjoner. De som er disponert for allergi reagerer ofte på hvetestøv (for eksempel ved baking), uten at de reagerer på hvete i maten. Laboratorietester som tyder på at hvete ikke tåles, må derfor alltid vurderes sammen med symptomer og erfarte matvarereaksjoner.

De vanligste kornslagene våre (hvete, rug og bygg) inneholder proteinet gluten. Ved sykdommen cøliaki tåles ikke gluten, så de som har denne sykdommen må spise glutenfri mat. Diagnosen cøliaki stilles ut fra spesielle undersøkelser av tarmen. Hveteallergikere og cøliakere kan bruke glutenfritt mel som erstatning, men tåler ofte havre.

Siden kornvarer brukes mye og er viktige kilder til næringsstoffer i norsk kosthold, er det viktig å få stilt en riktig diagnose slik at kostholdet blir riktig og ikke unødvendig strengt.

Hveteallergikere kan reagere forskjellig på inntak av produkter med hvete. Eksempler på reaksjoner, er diaré, magesmerter, forverring av eksem, astma og allergisk sjokk.

Nøtteallergi
Nøtteallergi er en av de vanligste matvareallergier, og er en type allergi som ofte varer livet ut. En av grunnene til at det er så vanlig er at et stort antall av befolkningen har pollenallergi som gir kryssallergi og/ eller kryssreaksjoner mot blant annet nøtter.

En peanøtt er biologisk sett ikke en nøtt, men en belgfrukt. Derfor har noen med peanøttallergi også sensibilisering og eventuelt allergiske symptomer når de spiser andre belgfrukter som grønne erter, soya, bønner, lupinmel og linser.

Allergi overfor peanøtter var inntil for få år siden relativt sjelden i Norge. Nå ses flere og flere tilfeller med den typen allergi. En forklaring kan være at peanøtter har blitt mer vanlig i matvarer og i snacks, men også at pasienter og leger er blitt mer oppmerksom på denne type allergi.

Hvilke reaksjoner gir nøtter/mandler/peanøtter hos en allergiker?

Allergi mot nøtter/peanøtter kan gi svært kraftige reaksjoner, men ikke hos alle.

De vanligste reaksjonene ved inntak av nøtter er kløe og hevelse i munn og svelg. Eksemutbrudd, elveblest, magesmerter og oppkast er også symptomer som kan oppstå. I enkelte tilfeller kan livstruende reaksjoner inntreffe (allergisk sjokk).

(Kilde: NAAF)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere