*Nettavisen* Nyheter.

Du jobber gratis til sankthans

Foto: (Montasje)

Alt du tjener til og med 22. juni havner hos staten i form av skatt eller avgift.

20.01.11 21:27

Det viser en fersk beregning utført ved hjelp av ABC Pengers oppdaterte Skatte- og avgiftskalkulator for 2011.

Det er en skattedebatt i emning foran høstens kommune- og fylkestingsvalg og stortingsvalget i 2013. Frontene står mellom venstresiden med Ap og SV i spissen og Høyre og Frp på den andre.

Vil øke skattene
I begynnelsen av januar fikk AUF-leder Eskil Pedersen riksdekkende oppmerksomhet etter et intervju med Dagens Næringsliv. Pedersen går inn for økte skatter både for privatpersoner og bedrifter. Han vil blant annet at langt flere enn i dag skal betale toppskatt og han vil innføre skatt på all aksjeomsetning.

Forslagene fikk det glatte lag av både Høyre og Frp.

Les saken: Ap-prins vil innføre gammel skattetabbe

Det er ikke mye som tyder på at Pedersen får gjennomslag for sine forslag etter at statsminister Jens Stoltenberg svarte på utspillet med at regjeringen fast på løftet fra Soria-Moria om å holde skattenivået på 2004-nivå.

Men hvor mye betaler vi egentlig i skatter og avgifter? Sannsynligvis finnes det like mange svar som innbyggere i Norge da vi må ta hensyn til ulike forbruksmønstre og inntektsnivåer.

Ved hjelp av ABC Pengers Skatte- og avgiftskalkulator er det mulig for hver enkelt nordmann å regne ut det totale skatte- og avgiftsnivået. Kalkulatoren, som er utviklet av privatøkonomiekspert Rune Pedersen, er nylig oppdatert og tar høyde for alle skatte- og avgiftsendringer for skatteåret 2011.

NA24 har tatt utgangspunkt i en person med en gjennomsnittlig inntekt på 450.000 kroner. Kalkulatoren lister opp en lang rekke variabler som må fylles ut.

Eier du bil er det mange opplysninger som må tastes inn takket være politikernes avgiftskåthet på området. Både bilens nybilpris, kjøpspris og salgspris spiller inn. Bilens vekt, motorens slagvolum og utslippsnivå må også med. Hvor langt du kjører per år og hvor mye bompenger du betaler skal også inn i kalkulatoren. Personen i vårt eksempel eier en bil som kostet 400.000 kroner ny og som etter tre år blir solgt for 330.00 kroner. Årlig kjørelengde er 15.000 kilometer og vi setter drivstoffprisen til 13 kroner per liter.

Region viktig
Hvor du bor i landet er også viktig, da det er stor forskjell på hvor stor arbeidsgiveravgiften er. I Sør-Norge er avgiften 14,1 prosent av brutto lønn, mens den er null lengst nord i landet. Er du bosatt i Finnmark eller Nord-Troms nyter du i tillegg godt av enkelte skatte- og avgiftsfordeler. Vår person er bosatt i Sør-Norge.

Du må også fylle inn om du eier bolig eller ikke. Dokumentavgiften på 2,5 prosent av kjøpesummen bidrar til å heve ditt totale skatte- og avgiftsnivå - især hvis du har kjøpt en bolig der prisen var mange ganger dyrere enn din årlige inntekt og du eier boligen i kort tid. Personen i vårt eksempel har kjøpt en bolig til to millioner kroner og hun eller han eier boligen i fem år. Årlig strømforbruk er 10.000 kWh og vi forutsetter en strømpris på totalt 80 øre per kilowattime inkludert nettleie og avgifter.

Et fjerde viktig punkt når du skal beregne ditt samlede skatte- og avgiftsnivå er hvordan du bruker din månedlige lønn. Noen varer og tjenester har adskillig høyere avgiftsnivå enn andre.

Vi har latt personen i vårt eksempel ha et noenlunde normalt forbruk. Personen røyker ikke sigaretter, men har et moderat alkoholforbruk bestående av 0,5 liter brennevin og fem liter øl per måned. Forbruket av brus, sukker og sjokolade er på et moderat nivå (fem liter brus, ett kilo sukker og 0,1 kilo sjokolade per måned).

Personen i vårt eksempel bruker totalt 11.050 kroner på de ulike postene under annet forbruk der mat, klær og helse utgjør viktige poster. Kommunale avgifter setter vi til 4.000 kroner. Siste post for personen i vårt eksempel er NRK-lisensen på 2.335 kroner.

Vi trykker på «Beregn» knappen på Skatte- og avgiftskalkulatoren og får følgende tall:

Klikk på bildet for å forstørre.

Personen i vårt eksempel må altså ut med 47 prosent av sin inntekt i skatter og avgifter. Tar vi utgangspunkt i jevn skattebelastning fordelt på årets 365 dager betyr det at personen betaler alt hun eller han tjener i skatter og avgifter i 172 dager - eller til og med 22. juni 2011.

Annonsebilag