RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Du kan få 3DTV om et år

Foto: VALERY HACHE (AFP)
Sist oppdatert:
Ingen vet helt hvordan, men allerede om et år vil du kunne få 3D-opplevelsen i stua.

Under årets store elektronikkmesse CES så var det én ting dominerte mer enn noe annet: 3DTV-er.

Og i kombinasjon med den enorme suksessen som filmen Avatar har hatt, er det få ting som er hetere i teknologiverdenen enn nettopp 3D.

En rekke prosjekter
Legg så til at flere av kampene under årets fotball-VM skal produseres i 3D, at Sky sendte kampen mellom Manchester United og Arsenal ut på puber i 3D - og at den nå eksperimenteres med 3D i flere land, så forstår en at mange forventer seg 3D i stor skala innen kort tid.

Nettavisen har tidligere skrevet om at sportskanalen ESPN starter sin egen 3D-kanal i sommer, og på et foredrag hos Elektronikkbransjen på tirsdag fortalte Torkel Aamodt Thoresen i Telenor Satelite Services at Canal Digital regnet med å ha en 3D-kanal på plass i 2011 - hvis innhold var på plass.

Det vil da primært være snakk om filmer, samt en del sportssendinger som en regner med å kunne produsere i 3D-fremover.

3D er ikke bare enkelt
Men som Aamodt Thoresen påpeker: Det er en aldri så liten utfordring, for det var først i forrige uke at den internasjonale bransjeorganisasjonen DVB begynte å se på utformingen av en standard for sendinger i 3D.

I praksis betyr det at det i dag ikke finnes klare retningslinjer for hvordan 3D-sendinger skal produseres, og standarden vil neppe dukke opp med det aller første heller - til tross for at det vil dukke opp en lang rekke 3DTV-er på markedet.

- Trenger å selge nye produkter
Og skal vi tro NRK, så er det nesten like greit.

- 3D er drevet fram av utstyrsprodusentene som nå har begynt å mette markedet med HD-skjermer, og som nå trenger et nytt produkt å selge til folk, sier NRKs teknologidirektør Arild Hellgren til Nettavisen.

- 3D kommer til å bli kjempefint for spill, og flott på en del filmer, men det er store utfordringer på 3D-sendinger på vanlig TV, sier Hellgren.

Teknologidirektøren mener at 3D er på et langt mindre modent stadie enn HD var på tidlig 90-tall.

Lite 3D i fotball-VM
Hellgren demper også forventningene til de som tenker på at deler av fotball-VM skal produseres i 3D.

- En benytter rundt 25 kameraer for å lage en standard HD-produksjon på en fotballkamp. Under VM skal det benyttes 8 kameraer for en dedikert 3D-produksjon, og det vil på ingen må bli noe fullverdig tilbud. Det er også viktig å huske på at du ikke får veldig mye 3D-effekt utover rundt 5 meter, og dermed får du ingen kjempeeffekt på oversiktsbilder. En kan si at vinkler bak mål blir kjempefine, slik at du omtrent kan få følelsen av å få ballen i ansiktet - men det er ikke derfor de fleste ser på fotball, mener Hellgren.

Har flere utfordringer
Det er også enorme utfordringer med 3D-produksjon, spesielt når det kommer til zooming. For å få den rette effekten bør ideelt sett de to kameraene som en filmer med for å oppnå 3D-effekt, øke avstanden mellom seg når en zoomer. Det betyr at utstyret må koordinere zooming, fokus og fysisk forflyttelse av kameraene i forhold til hverandre for å gi god effekt.

- Og når en filmer med to kameraer får en også litt andre utfordringer. Når det regner for eksempel, så vil ikke de to kameraene se de samme regndråpene, og det skaper problemer, sier Torkel Aamodt Thoresen.

Det er også svært store utfordringer i forhold til grafikk og teksting på 3D-sendinger - noe trolig de fleste som har sett Avatar i 3D med teksting kan skrive under på.

- Aldri Dagsrevyen i 3D
Telenor mener at 3D-sendinger kan ha potensial i en del større studioproduksjoner, og nevner Eurovision som et eksempel, men har ingen tro på at vi noen gang kommer til å se Dagsrevyen i 3D.

- Det er også viktig å huske på at 3D med dagens teknologi krever et filter for at det skal fungere, noe som stort sett betyr briller. Om det sitter flere i et rom og ser på en 3D-sending, og det kommer inn en person som ikke har slike briller, så vil det bli ganske ubehagelig for den personen, påpeker han.

På toppen av dette er det ikke alle som får utbytte av 3D, fordi synet ikke fungerer likt på alle, og det er en andel som rett og slett ikke får dybdefølelsen.

- Jeg er en av disse, sier Aamodt Thoresen

Alt fokus ligger på HD hos NRK
NRK begynner de første skikkelige HD-sendingene under OL, og vil oppgradere sitt produksjonsutstyr fortløpende til HD i årene som kommer.

- Det er ikke noe fokus på 3D hos oss, og vi kommer ikke til å presse fram dette. Vi jobber nå med den store overgangen til HD, slår Hellgren fast.

Han slår også fast at det ikke vil bli snakk om at NRK kommer til å sende eventuelle 3D-produserte programmer og filmer i 3D.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere