RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Du kan få medisiner til halv pris i Sverige


Er du i Sverige på handletur, kan det lønne seg å ta turen innom et apotek om du trenger medisin med eller uten resept.
Er du i Sverige på handletur, kan det lønne seg å ta turen innom et apotek om du trenger medisin med eller uten resept. Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix (NTB scanpix)
Men du må selv ta de med over grensen, ikke kjøpe de via nett.

Fra 1. okotber ble det ulovlig å privatimportere medisiner til Norge, altså å få medisiner levert i posten. Det gjaldt også kosttilskudd, men etter et massivt kampanjearbeid ble det lempet noe på regelverket.

Fortsatt kan du handle medisin i utlandet og ta det med deg over grensen  selv.

- Vær nøye med hva du kjøper

- Kjøper du medisiner på apotek innenfor EØS-området og Nord-Amerika er du sikret god kvalitet. Men besøker du land utenfor disse områdene må du være nøye med hva du kjøper. Det kan, for eksempel, være vanskelig å se hva produktene inneholder, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket til VGs papirutgave.

Avisen har sjekket prisen på 30 reseptfrie og ti reseptpliktige medisiner i Sverige og sammenlignet med norske priser. 37 av varene var billigere i Sverige.

Les også: Svenskene stanser salg av paracetamol i butikk

68 prosent dyrere

Prisene ble sjekket ved Kronans Apotek på Nordby ved Strømstad i Sverige og  Apotek 1 i Norge.

Smertestillende som Ibumetin koster nesten tre ganger så mye i Norge. Oclulac øyedråper koster 40 kroner i Sverige og 89 kroner i Norge.

I snitt var de norske produktene 68 prosent dyrere i gjennomsnitt.

Kan bruke resepten i utlandet

 – Vi konkurrerer i det norske markedet og der er vi konkurransedyktige. Det er mange samfunnsøkonomiske årsaker til forskjellig prisnivå på varer mellom Norge og Sverige, sier Eirik Berteig Rustan, fagredaktør i Apotek 1 til VG.

Les også: Norske apotek tomme for livsviktige medisiner

Reseptpliktige legemidler i Sverige har ikke moms, merns her hjemme må du betale 25 prosent moms i tillegg. Du kan bruke norske papir-resepter, ikke e-resepter, i alle land innenfor EØS.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere