SOGNSVANN (Nettavisen): Cruising eller dogging, som enkelt forklart handler om å ha sex med fremmede mennesker, gjerne utendørs, har i lang tid vært et kjent fenomen i områdene rundt Sognsvann i Oslo. Nå reagerer flere naboer på forsøplingen av området.

Et raskt søk på nettet viser at aktiviteten og interessen for sex med ukjente mennesker i Oslos dype skoger fortsatt er stor, spesielt blant homofile menn.

Det er blant annet blitt laget et eget et «Cruising Kart» over Sognsvann som viser hvor man lettest kan møte likesinnede. I tillegg er det etablert en egen Facebook-gruppe for spesielt interesserte. På flere nettforum avtales det daglig anonyme «møter».

12.000 kondomer i året
For noen år siden valgte Oslo kommune å hogge ned og lyse opp deler av skogen ved parkeringsplassen på Sognsvann. Dette ser imidlertid ikke ut til å ha hatt en nevneverdig god effekt.

Helseutvalget for bedre homohelse opplyser til Nettavisen at de månedlig deler ut om lag 1000 gratis kondomer på Sognsvann. Tallene er stabilt høye.

- Man skulle kanskje tro at et mer åpent samfunn ville få tallene til å synke, men slik er det ikke. Trykket er like høyt, sier leder Rolf Martin Angeltvedt.

Flere turgåere Nettavisen har vært i kontakt med forteller om økt forsøpling den siste tiden.

- Vi går tur rundt Sognsvann hver dag, men har sluttet å gå i dette området. Jeg vil ikke at hunden min skal tråkke oppi et brukt kondom, sier hundeeieren Kate. Sammen med samboeren flyttet hun til en leilighet i nærheten av Sognsvann i sommer – mye på grunn av de fine turmulighetene i området.

Brukt tørkepapir og glidekrem
Overraskelsen var derfor stor da de for noen måneder siden oppdaget aktiviteten som daglig pågår i turområdet.

- Vi har gått i dette området tidligere, men gikk en ny sti denne gangen. Vi skjønte raskt at området ble brukt til sex, fordi det lå brukte kondomer, tørkepapir og tomme pakker med glidekrem slengt overalt. Du kan ikke gå noen plass i dette området uten å tråkke på et kondom, sier hundeeieren og legger samtidig til at hun i utgangspunktet mener at man skal kunne gjøre som man vil.

- Men man må jo rydde opp etter seg. Dette er et turområde med unger og hunder. Jeg tror ikke personene som har sex i dette området går tur her når de ikke har sex. Derfor synes jeg folk skal rydde opp etter seg. På det meste har jeg sett mer enn 50 brukte kondomer på en og samme tur, sier hun.

TIPS, BILDER ELLER INNSPILL TIL SAKEN? Kontakt Nettavisens journalist her.

Jogger møtte onanerende mann
Flere andre Nettavisen har vært i kontakt med forteller at de er blitt ufrivillige tilskuere.

- Jeg var alene på joggetur og tok til en forandring en annen rute fra parkeringsplassen. Et lite stykke inn i skogen så jeg ti menn, der flere av dem tydelig inviterte til mer enn en skogstur. En av sto med buksa på knærne og onanerte mens han så på meg, sier Andreas (30), som ikke ønsker bilde eller etternavn i avisen.

En annen kvinne forteller at hun på samme måte møtte på en onanerende mann da hun luftet hunden sin. Hunden skal ha løpt bort til mannen, noe kvinnen opplevde som ubehagelig.

Barnehagebarn og skoleklasser
Ifølge seksjonssjef Trond Enkerud i Bymiljøetaten, som har ansvaret for området rundt parkeringsplassen på Sognsvann, har områdene blitt brukt som treffsted for personer som ønsker anonym sex de siste 15 - 20 årene.

- Det er ikke ofte vi får inn klager, men det hender. Jeg vet ikke om dette skyldes at folk har vendt seg til aktivitetene eller gitt opp, sier han.

Bymiljøetaten ønsker ikke å kommentere spørsmålet rundt praksisen med kondomutdeling i området, men Enkerud mener det er et stort problem når resultatet av sexaktiviteten er forsøpling av skogområdene.

Les også disse sakene:

- Oslo kommune er grunneier og må plukke opp. Dette er ressurser Oslo kommune mye heller ville brukt til tilrettelegging i marka. Plukk med deg søppelet ditt og kast det i nærmeste søppelkasse, sier han.

- Er det en ulovlig aktivitet?

- Nei, men vi har fått innrapportert episoder der barnehagebarn og skoleklasser har sett seksuell aktivitet i området. Det er ikke forbud mot å være naken ute i naturen, men man skal ikke være til sjenanse for andre, sier seksjonssjefen til Nettavisen.

- Et velkjent problem
Kommunikasjonsrådgiver Sølvi Glendrange i Oslo-politiet forteller at de kjenner til «skogstrafikken» på Sognsvann.

- Det har vært slik i flere år og vi vet at det foregår seksuell aktivitet ved Sognsvann og flere andre friluftsområder i Oslo. Politiet kjenner godt til problemet og mottar innimellom klager fra publikum, men har ikke grunnlag for å si at det har økt i omfang siste tid. I den grad politiet får klager, gjelder det som regel forsøpling, sier Glendrange til Nettavisen.

TIPS, BILDER ELLER INNSPILL TIL SAKEN? Kontakt Nettavisens journalist her.

Hva syns du om denne saken? Diskutér under.