*Nettavisen* Nyheter.

Du kan ikke stole på matmerkingen

Foto: (Thinkstock)

En ny rapport fra Mattilsynet viser at nesten en fjerdedel av norske matvarer er merket feil.

(SIDE2:) Feil merking av matvarer kan få alvorlige konsekvenser.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Alvorlig
Tilsynsrapporten viser at mange matvarer som finnes på det norske markedet er merket feil når det gjelder ingredienser som kan gi allergiske reaksjoner.

- Vi fant feil i merkingen på 23% av de norske produktene vi kontrollerte. I flere tilfeller er allergifremkallende ingredienser ikke oppført på produktet i det hele tatt, selv om de finnes i produktet. Dette kan få store konsekvenser for allergikere, sier tilsynsdirektør i Mattilsynet, Kristina Landsverk.

Mattilsynets tilsynsrapport er en del av et felles nordisk prosjekt der matmyndighetene har sett på i hvilken grad matprodusenter-, og importører følger reglene for merking av såkalte allergener, eller ingredienser man vet kan fremkalle allergi. Typiske eksempler på slike ingredienser er melk, egg, fisk og skaldyr, noen typer nøtter, soya, og kornprodukter som inneholder gluten.

Feil merking av mat kan få alvorlige konsekvenser, spesielt for en allergiker. De fleste som spiser mat de ikke tåler opplever ubehag og lettere plager, men for ekstremallergikere kan følgene være langt mer alvorlige.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Det er virksomhetene selv som har ansvaret for at produktene er riktig merket, og at forbrukerne får riktig og forståelig informasjon om hva produktene inneholder. Mattilsynet understreker at norsk mat generelt sett er trygg, og at spesielt den hygieniske standarden er høy. Virksomhetene som bryter merkeforskriftene, vil få pålegg om å rette opp feilene.

- Når vi finner at rutiner mangler eller det er svikt i rutinene kan det tyde på at dette er noe som har pågått over lengre tid sier Landsverk. Hun påpeker at det er et alvorlig brudd på merkereglene å ikke ha tilstrekkelige metoder som sikrer riktig matmerking.

Kan være villedende
I tilsynsprosjektet har Mattilsynet også kontrollert bruken av advarselsmerkingen «kan inneholde spor av». Dette er en frivillig merkeordning som produsenten selv kan velge å bruke, men den skal ikke brukes uten grunn.

Rapporten viser at mange av virksomhetene som er kontrollert bruker advarselsmerking uten at det er tilstrekkelig vurdert om det er nødvendig. Feil bruk av advarselsmerking kan virke villedende for forbrukeren.

- Mange virksomheter er nok ikke klar over hvilke konsekvenser denne merkingen kan ha for allergikere, og advarselsmerking skal ikke brukes som unnskyldning for manglende hygienehåndtering og dårlige kontrollrutiner, sier Landsverk.

Mattilsynet håper nå at bransjen skjerper seg og sier at alle forbrukere, også allergikere, skal kunne stole på at merkingen på matvarer som selges i Norge er riktig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.