Gå til sidens hovedinnhold

Du kan sitte på en formue

50-lappen alene kan være verdt flere tusen.

Fra 1. november 2012 vil alle sedler fra utgaven «VI», trykket i perioden 1979-2001, bli verdiløse som betalingsmiddel. Norges bank oppfordrer derfor alle til å finne fram gamle sedler fra skuffer og skap.

Men de gamle pengene dine kan imidlertid være verdt adskillig mer enn det tallet som står på seddelen. Du kan med andre ord sitte på en gullgruve du ikke visste om.

- Gamle sedler har alltid en samlerverdi, og det er slett ikke sikkert det lønner seg å levere de hos banken. For eksempel 500-lappen med bilde av Edvard Grieg kan være veldig interessant. Dersom du sitter med en som er uten rifter og i god stand kan den enkelt være verdt opp mot 1.600 kroner. sier Håkon Finstad fra Kristiansand Mynthandel.

Når det gjelder 100-lappen med portrettet av Camilla Collett, så burde du lese den lille registreringsnummeret nederst på seddelen. Dersom det står Q eller H foran tallet, så er den verdt mellom 1.000 og 1.600 kroner. Det forutsettes riktignok at seddelen må være i perfekt stand.

Tåkelegging
Finstad er oppgitt over hvilke signaler Norges Bank sender da de ber folk skyndte seg for å levere inn gamle mynter og sedler, under trussel om at de snart blir verdiløse.

- Det er mange som har sedler i god stand. Mange risikerer å gå glipp av en stor verdistigning fordi Norges bank gir inntrykk av at de er verdiløse alle andre steder enn hos dem. De tåkelegger saken, sier han.

- Folk kan gjerne bli sittende med sedlene utover fristene vi setter, men vi er pliktet til å informere om at de ikke lenger er gyldige som betalingsmiddel. Etter fristen kan du med andre ord ikke veksle den inn i pålydende verdi, men selvfølgelig er vi klare over at penger har samlerverdi, sier Karianne Røisgård i Norges Bank

8000 for en femtilapp
Etter at sedlene blir levert hos Norges Bank skal de makuleres. Finstad mener at denne praksisen ikke alltid gjøres gjeldende, fordi Norges Bank har sin egen mynt- og seddelsamling.

Med andre ord risikerer du ifølge mynthandleren å levere inn pengene dine til Norges Banks egen samling, penger som du kunne fått mye mer for hos en seriøs mynthandler.

- Uansett er det synd at historiske verdier og minner blir ødelagt og gjort utilgjengelig for folk som kan ha glede av tingene. Dersom du har gamle penger i god stand, så anbefaler vi å ta kontakt med seriøse mynthandlere før du drar til banken, sier Håkon Finstad.

Ifølge katalogen «Norske pengesedler» kan du få mellom 350-1.500 kr for en hundrelapp i god stand, og sitter du på en femtilapp fra nittitallet kan du få opp mot 8.000 kroner.

Kommentarer til denne saken