RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Du kan slippe selvangivelsen

Sist oppdatert:
Ny ordning på vei. - Dette kan være en farlig løsning for forbrukeren, mener ekspert på privatøkonomi.

Neste år kan over halvparten av landets personlige skattytere slippe å levere selvangivelsen. Finansdepartementet jobber med en ny ordning som kalles "stille aksept". Hvis skattyteren ikke reagerer på den tilsendte selvangivelsen, betyr det at han godtar den.

I fjor ble det sendt ut 3,3 millioner forhåndsutfylte selvangivelser til personlige skattytere. Over halvparten, 1,8 millioner personer, godtok tallene og hadde ingen rettelser. Det er disse som neste år kan slippe å melde fra på papir, sms eller internett at de godtar selvangivelsen, melder nyhetsbyrået NTB.

- Det er ingen tvil om at flere skatteytere vil gå glipp av fradrag jo mer staten gjør for deg. Spesielt hvis det har skjedd endringer i situasjonen din fra et år til et annet kan det være opplysninger skatteetaten ikke har registrert, sier ekspert på privatøkonomi, Pengeforlagets Rune Pedersen til Nettavisen.

Lite å spare
Likevel tror han mange vil ønske den nye ordningen velkommen.

- Mange vil nok mene at dette er fint. Men dette er nok de som uansett bare leverer selvangivelsen uten å sjekke den nevneverdig. I praksis sparer ikke forbrukeren noe annet enn noen få tastetrykk på en sms, mener han.

Pedersen tror de som vil spare mest arbeid på den nye ordningen er Skatteetaten.

Det bekrefter etaten langt på vei selv i et høringsnotat rundt det nye forslaget.

Både Skattedirektoratet og organisasjonene til de ansatte i skatteetaten mener en slik endring vil gi innsparinger i form av mindre arbeid med registrering og arkivering av selvangivelser.

«Skjemaskrekk»
Men andre høringsinstanser peker på at skattyterne kan bli mindre nøye med å kontrollere tallene når de slipper å gi tilbakemelding. Samtidig pekes det på at endringen vil være en fordel for folk som lider av «skjemaskrekk».

Flere er opptatt av opplysningsplikten, at skattyteren må forstå at han fortsatt har ansvaret for å levere korrekte opplysninger.

- Det er en fare for at folk kan bli enda mer likegyldige. Det vil alltid være viktig å sjekke selvangivelsen nøye, påpeker Rune Pedersen.

Positive og skeptiske
Skattebetalerforeningen sier seg i prinsippet positiv til ordningen, men vil ikke anbefale det foreliggende forslaget. Forslaget har vesentlige svakheter, og skattyterens rettssikkerhet svekkes, mener foreningen.

Datatilsynet gir også uttrykk for en viss skepsis, og stiller spørsmålet om «selvangivelse» er det rette begrepet hvis skattyter bare skal stilltiende godta tallene.

I Finansdepartementet får NTB opplyst at høringsuttalelsene vil bli grundig gjennomgått før departementet vil legge fram et forslag for Stortinget i løpet av året.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere