*Nettavisen* Nyheter.

Du kan stemme på internett

Foto: Magnus Blaker (Nettavisen)

...neste gang det er valg i Norge.

Ved forrige stortingsvalg var valgdeltakelsen i Norge på 77,4 prosent. Det betyr at «sofapartiet» ble landets klart nest største parti.

Hva valgdeltakelsen i år kommer til å bli i år klarer ikke ekspertene å bli enige om, men sannsynligvis vil «sofapartiet» igjen få vanvittig stor oppslutning.

Stem fra sofaen
Men allerede om to år kan mange sofasittere få dårligere argumenter for å ikke benytte seg av stemmeretten sin. Da vil det nemlig bli mulig for 200.000 nordmenn å delta i et forsøksprosjekt med å stemme på internett, melder NRK.

- Vi har en visjon om at man i valget i 2017 vil alle kunne stemme elektronisk, sier prosjektleder i Kommunaldepartementet, Henrik Nore.

Kan øke valgdeltakelsen
En undersøkelse Infact gjennomførte for mobilselskapet Chess tidligere denne måneden viste at valgdeltakelsen kunne øke med over 13 prosentpoeng hvis det var mulig å avgi sin stemme ved hjelp av SMS. Om dette stemmer så vil valgdeltakelsen potensielt kunne øke til 90 prosent.

Og det er naturlig nok de yngre som det vil bli lettere å få til å stemme ved å gjøre dette elektronisk. Hele 28 prosent i undersøkelsen til Infact mellom 18 og 24 år mener at SMS-stemming kan få de til å gjøre sin borgerplikt.

Ikke uten utfordringer
Elektronisk avstemning åpner derimot for en rekke utfordringer, som stemmepåvirkning, sikkerhetsutfordringer og anonymitet. Dette gjør at Datatilsynet ikke umiddelbart er begeistret for denne løsningen.

- De må overbevise meg om at dette vil Ola og Kari betrakte som like sikkert som å gå i gymsalen på skolen og putte valgseddelen i urnen, sier direktør Georg Apenes til statskanalen.

Hvem tror du vinner årets valg?

HTML EMBED
1. Hvem vinner valget?
2. Hvem blir statsminister?
3. Hva blir oppslutningen om Fremskrittspartiet?
4. Hva blir oppslutningen om Arbeiderpartiet?
5.Hva blir oppslutningen om Høyre?
6. Hvor mange blir hjemmesittere?

Ditt navn:

Din e-post:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.