RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Du kan ta fyr når du soler deg

Foto: Colourbox (Nordlys)
Nå advarer medisinsk ekspert etter flere tilfeller hvor personer har fått alvorlige brannskader.

(Nordlys): FDA (Mat- og legemiddeltilsynet) i USA har hittil i sommer varslet inn fem tilfeller hvor personer har fått brannskader etter uforsiktig bruk av solspray.

Bakgrunnen for brannskadene skyldes at personene har brukt solspray som inneholder brennbare kjemikalier i nærheten av ild, skriver Nordlys .

Personene som har fått skadene har fått i så forskjellige tilfeller som fra å tenne en sigarett, stått for nær et stearinlys, drevet med sveising og stått for nær grillen. I alle tilfellene har personene antent etter at de har påført seg solkrem i sprayform, mens de har stått nær en ildkilde, skriver Dagens Medisin.

Advarer mot at dette kan skje i Norge
Nå advarer medisinsk fagdirektør, avdeling for legemiddelinformasjon ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, om at det samme kan skje i Norge.

- Foreløpig kjenner vi ikke til tilfeller i Norge hvor dette har skjedd, men basert på at FDA har mottatt fem rapporter på dette bare i sommer, så er det grunn til å være påpasselig, sier Madsen til Nordlys.

Madsen sier at mange ikke tenker over at solspray kan inneholde brennbare stoffer og at man bør være forsiktig med i hvilke sammenhenger man påfører seg denne.

- Ta forhåndsregler
- Det som gjerne kan skje er at man for eksempel står foran grillen i sola. Så kjenner man at sola tar og tenker at man skal påføre seg litt ekstra beskyttelse i varmen. Er man uheldig da kan dampen fra sprayen ta fyr og føre til alvorlige brannskader.

Den medisinske fagdirektøren ber derfor folk om å ta forhåndsregler for å sikre seg at slik ikke skjer.

- Man bør lese bakpå sprayen eller bruksanvisningen for å forsikre seg om at den ikke inneholder brennbare stoffer. Gjør den dette, bør man passe godt på i hvilke sammenhenger man påfører seg denne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere