Ytterst få ting fyrer opp Oslos befolkning. Et hederlig unntak er den evigvarende debatten om Øst og Vest - hva er best.

Tråkket i salaten
Og ut i denne «geografi-salaten» tråkket den nyvalgte stortingspolitikeren Tor André Johansen (45) fra Ringsaker i Hedmark, så til de grader i et intervju med lokalavisa Hamar Arbeiderblad, kort tid etter å ha blitt valgt inn på Stortinget for Fremskrittspartiet 9. september i fjor.

- I det intervjuet var jeg nok litt upresis, og jeg er blitt flinkere til å veie mine ord i intervjusituasjoner. Oslo er selvfølgelig en sivilisert by. Du kan trygt si jeg fikk en «flying start», sier han til Nettavisen ni måneder senere. Og ni måneder mer Oslo-klok.

- Litt upresist
Det toppet seg nemlig da han kom inn på temaet om hvor han ønsket å bo i byen. For som stortingsrepresentant får du nemlig tildelt en leilighet.

Og det var et lite ord - av typen litt upresist som han sier i dag - som fikk det hele til å nå kokepunktet: Sivilisert.

«Grønnegata er et fint strøk. Rett bak slottet. Jeg spurte spesifikt om å få bo der. De prøver jo å flytte politikerne lenger øst, men jeg var klar på at jeg ville bo på vestkanten. Det viktigste for meg er å få en stille leilighet i et sivilisert, stille strøk, hvor man kan ferdes trygt til og fra jobben. Jeg argumentere at jeg var fra bygda, og måte ha et stille sted å bo, ellers klarer jeg ikke å fungere på Stortinget. Og det fikk jeg», sa han til lokalavisen.

Stilt til veggs
Dette snappet Aftenposten opp, og kjørte beinhardt gjennom flere artikler på en utenbyspolitiker som hevder at Oslo Øst implisitt er usivilisert. Flere Oslo-politikere fikk rase i spaltene. Og en kjent astrofysiker som bor på Tøyen.

- Det er ganske latterlig. Å kalle alle menneskene som bor her (på østkanten red. anm.) for usiviliserte er drøyt, det fortjener de ikke. De som sitter på Stortinget må vise et minstemål av respekt for de menneskene man representerer, sa en Arbeiderparti-politiker.

- Som østkantbeboer blir jeg oppgitt og provosert. Samtidig er det nyttig at han sier det, det er klargjørende. Om han virkelig mener det er det jo godt at det kommer frem. Hva mener han med det ordet? Han tråkker på store grupper ved å kalle hele østkanten for «usivilisert». Det er snakk om store grupper mennesker, sa astrofysikeren til Aftenposten.

Ni måneder senere
- Hehe. Uff. Det ble et enormt påtrykk fra alt som var av journalister fra alle mulige medier. Det tok litt av. Men nå har jeg ingen problemer med å le av det hele, sier han mens undertegnede og stortingspolitikeren med mange års fartstid som salgssjef i Øst-Europa, Midtøsten og Asia for Norske Skog, vandrer langs Karl Johan, på vei fra Stortinget til leiligheten han til slutt fikk tildelt i Grønnegata. På Oslos vestkant.

- Det er utrolig hvor mange som har lest om meg og den saken, sier han, og viser til en stor konferanse han var på i Tromsø i januar.

- Også der ble jeg «knagget» av mange som hadde fått med seg saken, sier mannen som har bodd i både USA, Tyskland og i Europas største by - Moskva - i løpet av sine 17 år som skogsansatt og student.

- Hvorfor akkurat her?
- Men hvorfor valgte du denne delen av Oslo og Grønnegata?

- Jeg spurte flere partikolleger til råds. Og svaret fra dem var entydig. Beliggenheten i forhold til Stortinget som arbeidsplass. Gangavstand til jobb er veldig praktisk. Gåturen har alltid en positiv innvirkning på både kropp og sjel, og den daglige spaserturen skaper ofte en rekke kreative tanker. I det jeg kommer forbi Slottet, og kan skimte Stortinget, får jeg alltid en påminnelse om hvorfor jeg er her. Og det å kunne høre småfuglene kvitre i Slottsparken, og kjenne lukten av nyslått gress, det gjør meg ganske godt fornøyd med tingenes tilstand.


- Men ingen negativitet knyttet til østlige deler av Oslo?

- Nei, så absolutt ikke. Som student på 90-tallet bodde jeg periodevis på Stovner og Tøyen. Og jeg oppfatter ikke de stedene som noe verre enn andre steder. Men sånn som situasjonen er i dag er det helt klart en fordel å bo der jeg bor for øyeblikket, sier Johnsen.

- Noen favorittsteder i Oslo?

- Leiligheten min og Stortinget. Det er utrolig mye mer å gjøre som stortingspolitiker enn hva jeg hadde forestilt meg, sier han.

Mye jobb - lite fritid
- Det går stort sett i jobb hele tiden når jeg er i Oslo. Et sosialt liv har jeg hjemme i Ringsaker sammen med kona og barna i helgene, sier medlemmet i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, som jobber med en økonomisk ramme på 367 milliarder kroner - eller omtrent en tredjedel av statsbudsjettet om du vil.

- NAV og pensjon krever litt, sier han med et smil.

Plukker i øst og i vest
Men tilbake til favorittsteder i Oslo:

- Jeg er nok som Oslo-folk flest når det gjelder å plukke favorittsteder. Området rundt Rådhusplassen, med både Aker brygge og Akershus festning, er blant favorittene. Vigelandsparken, Holmenkollen og museene på Bygdøy er også fint, sier Johnsen.


- Slottsparken, som jeg har som nærmeste nabo, er et av mine favorittsteder. Jeg liker å ha det grønt rundt meg, og Slottsparken er en fantastisk grønn oase midt i byen hvor fuglene synger og det lukter friskt, spesielt nå som syrinene blomstrer. Tenker også mye på at jeg er priviligert som bor i et land hvor parken er åpen for folk flest. I de landene jeg jobbet med før er det jo mer vanlig at slike områder hadde vært sperret av med gjerder og vakter, sier Johnsen.

- Grünerløkka og Kampen er to andre steder som peker seg ut. Mangfoldet på Løkka er stort. Og på Kampen ligger Jordal Amfi, et viktig sted for en som er hockeyinteressert, legger Johnsen til.

- Når du virkelig slapper av. Hvor er du da?

- Enkelt. Da er jeg hjemme på Hedmarken.


Til informasjon: Nettavisens journalist er født og oppvokst i vest - men bor i øst.