Det er nå høysesong for fårikål, men visste du at det finnes et eget fårikålpoliti?

Med en gammel Opel reiser fårikålpolitiet rundt til restauranter, med blinkende lys og hylende sirener, for å sjekke om det er fårikål på menyen, og at den lages på riktig måte.

- Vi er veldig opptatt av at fårikål, som er Norges nasjonalrett, skal lages på helt riktig måte. Du kødder ikke med fårikålen, sier Margot Loe, fårikålekspert og matrådgiver i Opplysningskontoret for Egg og Kjøtt, til Nettavisen.

Gir ut fårelegg
Den gamle fårikålpolitibilen ble kjøpt inn for ti år siden, og har siden da reist rundt for å sjekke fårikålens tilstand på landets restauranter. Og de godtar ingen bortforklaringer.

- Du har ikke oppi alle mulige fremmedlegemer i fårikål. Du har ikke oppi andre typer krydder eller andre typer grønnsaker. Det skal være får og kål, og hel sort pepper og salt, understreker Loe.

Bilen brukes hovedsakelig på fårikålens festdag, som i år var på torsdag denne uken.

- Politibilen står godt og varmt i en garasje om vinteren, så den er ute bare i sesongen og først og fremst på fårikålens festdag som er siste torsdag i september.

- Da har politimesteren med seg forenklede fårelegg, og vi skriver ut forenklede fårelegg til dem som vi forventer skal ha fårikål og ikke har det, eller at de har laget det på helt feil måte, sier fårikåleksperten muntert.

Hun forteller at de torsdag besøkte 8-10 restauranter i Oslo, og at det da ble skrevet ut noen fårelegg.

- Enkelte besøker vi fordi de påroper seg at de serverer norsk tradisjonsmat, og dels fordi de har fått fårelegg før, og da er vi alltid tilbake året etter for å sjekke om det har blitt en bedring, sier hun.

Fårikålpolitibilen, som er et morsomt stunt for å fremme nasjonalretten, har vært en meget god investering, mener Loe. For fårikålen står nå sterkere enn noen gang.

- Flere og flere spiser det
- Hvordan er tilstanden til fårikålen i Norge i 2010?

- Tilstanden er ganske flott den egentlig. Det er flere og flere som spiser fårikål, og litt artig er det at det er en merkbar oppgang i Oslo, sier Loe til Nettavisen.

- Men hvorfor frister fårikålen stadig flere av oss?

- Vi har ikke gjort noen vitenskapelige undersøkelser på det, men fårikålens festdag har levd i mange år og det har vært utrolig mye pr rundt det. Og så vet vi at tradisjonsmat faktisk er på vei opp, interessen for den, det å lage den og smake den, og slike trender kommer først i store byer, sier Loe.

- Frokost, lunsj og middag
Høysesongen for fårikål er uke 38, 39 og 40, siden det nå er stor tilgang på fårikålkjøtt.

- Det er jo en sesongvare, og så er det noe med at den passer nå. Fårikål passer best som høstmat, det er ikke noe du har lyst på 10. juli, sier Loe.

Hun forteller at første gang fårikål ble nevnt i norske kokebøker, var i siste del av 1800-tallet. Og det spises over hele landet.

- Spiser du mye fårikål selv?

- Å, ja, jeg har spist det mange ganger i år. I går hadde jeg fårikål til frokost, lunsj og middag. Men det er ikke hver dag det altså, sier hun, og ler høyt.