«Du kunne blitt drapsmann i går kveld. Den drepte kunne vært meg»

Foto: Privat/Facebook

Tre dager tidligere ble kona påkjørt og alvorlig skadd.

27.08.13 09:28

Knut-Ståle Arntsen (42) fra Harstad begynte å sykle i 2005, og har syklet aktivt siden 2006. Han har deltatt i uttallige konkurranser og er godt kjent i sykkelmiljøet i Nord-Norge, skriver Nordlys.

Fredag kunne det lett ha blitt hans siste tur på sykkel.

- Det var det mest graverende og jævligste jeg har opplevd, sier Arntsen.

Fredag kveld kommer han syklende sør for Harstad sentrum da en bilist kommer bak ham. Det er midtrabatt og ett-felts kjørebane, og Arntsen forteller at han plasserte seg i veibanen i henhold til trafikkreglene. Bilisten kommer ikke forbi Arntsen, og reagerer da med å tute flere ganger.

- Han kjører helt opp på bakhjulet mitt og presser bilen opp på venstre siden min. Hadde jeg ikke lagt meg ut da, hadde speilet på bilen tatt meg, forteller Arntsen.

Men historien stopper ikke der.

Etter å ha kjørt forbi Arntsen stopper bilisten 500 meter lenger bort.

Han stopper Arntsen på sykkelen og irettesetter han.

Arntsen, som var redd, fortvilet og forbannet orket ikke noen videre samtale med mannen. Han syklet hjem med tårer i øynene.

Kona påkjørt på samme sted
Hendelsen fredag var nemlig bare tre dager etter at hans kone ble påkjørt på sykkel. Bare 500 meter unna hvor Arntsen selv nær ble påkjørt. Kona ligger fortsatt på Harstad sykehus med omfattende skader.

- Hun har flere omfattende brudd i brystkassen, brudd i ryggvirvelen, og punktert lunge. Dagen etter ulykken fikk hun også hjerneslag som følge av skadene, forteller Arntsen.

Da Arntsen kom hjem fredag kveld var han så oppgitt og fortvilt over bilistenes fremferd mot syklister i trafikken at han satt seg ned og skrev et innlegg på Facebook.

Lørdag publiserte han det.

Responsen på det personlige brevet myntet på bilisten som holdt på å kjøre han ned har ikke latt vente på seg. Innlegget har blitt delt over 4500 ganger bare fra Arntsens egen Facebook-side. I innlegget publiserte han registreringsnummeret på bilen og et bilde av bilen.

Delt over hele landet
- Intensjonen med å publisere det var å drive opplysning. Jeg må jo unnskylde meg også i og med at jeg kanskje kan ramme familien hans, men det var ikke meningen. Jeg hadde heller ikke trodd at det skulle bli delt over hele landet, sier Arntsen.

- Jeg har fått så mange tilbakemeldinger. Uttallige sms-er, eposter og tilbakemeldinger på sosiale medier, og fra personer jeg ikke aner hvem er. Det er kun to personer som har sagt at de ikke syntes jeg skulle ha publisert det, resten har takket meg for at jeg delte historien min, sier Arntsen.

Han påpeker at han kun er ute etter at folk skal tenke seg om i trafikken.

Arntsen forteller til Nordlys mandag kveld at kona nå er stabil og at det etter forholdene går bra.

Han sier at de prøver å være positive, og å sette seg små mål sammen. Som å en dag kunne dra til fjæra i lag sammen. Tenne bål og se på solnedgangen.

Selv om innlegget hans har fått massiv oppmerksomhet, er han redd for at den fort blir glemt igjen.

- Men jeg håper at folk tar det til seg. At folk kan være litt mer hensynsfull mot hverandre på veiene.

Han har konkurrert på sykkel i mange år, og det vil han fortsette med. I år vil han runde 15.000 kilometer på sykkel i trafikken.

- Ingen skal ta fra meg det, selv ikke en slik hensynsløs bilist.

Nordlys trykker innlegget i sin helhet etter samtykke fra Arntsen:

«Hei du mann rundt --- år, fører av en ----- med registreringsnummer ----. Du hadde en kvinnelig passasjer med deg, mulig det var kona di! Du kunne endt med å bli drapsmann i går kveld, fredag 23 august kl 21:20 på vei sørover ved nedre Holtet ca 5 km sør for Harstad sentrum. Den drepte kunne vært meg.... ca 1 km fra mitt eget hjem....

Hvorfor orker jeg å ofre deg videre tanker? Jeg har navnet ditt, vet hvor du bor, som er kort avstand fra denne hendelsen. Du hadde det tydeligvis veldig travelt. Kunne sagt mye om deg, kaldt deg for mye, men det gidder jeg ikke! Du er ikke verdt det! Jeg kunne lagt inn en annmeldelse til politiet, men det er ikke verdt at de må misbruke sine ressurser på en som deg. Du vil nok hevde din uskyld og din rett og saken blir henlagt pga bevisets stilling uten at det engang vil gå inn over deg. Men jeg kan opplyse andre om hendelsen så kan du sitte der å fortsette å ergre deg over pittesmå ubetydelige ting i livet, som 7-8 sekunder....»

Historien er som følger:

«Jeg har vært ute på en lengre sykkeltur uten noen problemer og farer, nesten hjemme.

Jeg har ca 7-8 sekunder til jeg har passert en midtrabbatt der det er et kjørefelt på hver side og kjørebanen bare har plass til ETT kjøretøy. Jeg er plassert iht traffikkreglene og ligger ca 1 meter til venstre for hvitstripa og dermed kan ikke en bil passere meg og utsette meg for fare. Hva skjer? Jo du henger på hornet og holder på å skremme meg av veien. Gestikulerer noe voldsomt og fortsetter fløytingen. Ja, jeg tar bunntennig selv, gestikulerer tilbake, fortsetter å holde min rettmessige plass på veien. Hva gjør du videre? Jo du kjører helt opp på bakhjulet mitt, presser bilen din opp på venstre siden min. Hadde jeg ikke lagt meg ut da, hadde speilet på bilen din tatt meg. Ja jeg vet at jeg er den myke i dette tilfellet. Derfor plasserer jeg meg slik i veibanen, nettopp for å hindre slike situasjoner. Det har gått bra så langt denne kvelden, i 3 timer, ingen problemer før du kom.

Du kjørte videre og ca 500 m lenger fremme har du kjørt av på en busslomme, står utenfor bilen din og stopper meg. For å irettesette meg! Hvorfor? Fordi du forsøkte å kjøre over meg? Du fikk ikke sagt mange ordene. Jeg slapp deg ikke inn i noen samtale, det var jeg nok både følelsesmessig, redd og forbannet til.

Dette var min første sykkeltur på mange dager, normalt sykler jeg nesten hver eneste dag, men det tok en brå vending. For bare noen dager siden ble livet mitt, til familien min snudd på hodet, nettopp pga en billist som deg. En som skal kjøre forbi for en hver pris. Hevde sin rett, overrett og omså nedkjøringsrett, bli drapsmann, for hva da? Tenk på 7-8 sekunder, da hadde du kjørt forbi uten noen farer og problemer. Jeg forklarte deg om hvorfor jeg plasserte meg slik i trafikken, samt ble så sint, med blant annet bakgrunn i en nedkjøring av en syklist bare 500 m unna der du skulle meie meg ned. Det var kona mi som ble nedkjørt da!!! Hun ligger enda og får intensivbehandling på Harstad sykehus med omfattende bruddskader, punktet lunge og hjerneslag! Du tok det tydeligvis ikke til deg. Arrogant og heslig hevda du bare at æ var i veien for deg og ikke slapp deg forbi... Æ orka ikke noen videre samtale med deg og tok bilde av bilen din.

Sint, følelsesmessig totalt nedkjørt, med tåra i øyan, sykla æ heim. Satte mæ på trappa. Satt der sikkert i 20 minutter. Det var ingen vits å gå inn, for det var ingen der.... Hun som normalt er med meg på tur, eller tar i mot meg med et smil når æ har vært aleina på tur, er ikke hjemme. Det kommer til å være tomt hjemme lenge, men hun kommer hjem en gang. Hvorfor? Jo nettopp en sjåfør som deg. Som skal kjøre forbi og omså hardt skade et annet menneske.

Hva er 7-8 sekunder? Du kunne ha kjørt normalt bak meg og kjørt forbi når det var trygt. Dersom det var kona di som var med i bilen din, kunne du brukt de 7-8 sekundene og sagt noen vennlige ord til henne, som f eks: "snart hjemme kjære, æ e gla i dæ". Du viste heller din mannlige brunst for å vise deg overfor henne, for å ta meg. Håpe ho ble mindre imponert. For jeg har lite forhåpninger om at du blir å tenke over dette. Men det bryr jeg meg lite om nå. Jeg har viktigere ting å bruke tiden min på; rehabiliteringen til kona mi.»

Les flere artikler i Nordlys

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.