Gå til sidens hovedinnhold

- Du må si nei til sex

Det er det soleklare rådet fra professor til politikere som vil opp og frem.

Torsdag ble det kjent at en lokallagsleder i FpU er anmeldt for voldtekt - og dermed permittert fra partiet.

Sex-anklager rammer fra tid til annen alle partier.

Les også: FpU-leder anmeldt
Les også: - Umulig for meg å bli gjenvalgt

Professor ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, sier til Nettavisen NA24 at FpU praktiserer loven strengere enn rettssystemet.

- Praktisér sølibat
- Her er partireglementet strengere enn loven. Du får sanksjoner idet anklagen blir fremmet, det er nesten noe nordkoreansk over det, sier Aarebrot til Nettavisen NA24 - og synes det er «klokt» med et så entydig regelverk.

- Frp og FpU praktiserer et så strengt regelverk fordi de vil unngå «sexskandaler», som ikke minst media griper begjærlig etter, sier han - og legger til:

- Det betyr at, hvis du ønsker en politisk karriere, må du praktisere sølibatet. Konsekvensen av disse strenge reglene, er at du blir «rettsløs» i møte med eventuelle falske anklager også: Så - det er veldig dumt å ha sex i partiarrangement, i et lukket rom med to personer, hvor det ofte er umulig å bevise hva som har skjedd etterpå, sier han.

- Sjekk opp damer andre steder
Professoren synes ikke dette er for prippent:

- Her er det viktigste å kjenne til partilovene. Det burde ikke være vanskelig for unge fremadstormende menn å sjekke damer på helt andre arenaer, mener han.

Så, ifølge Aarebrot, er rådet:

- Når du vet at det er så strenge lover i partiet ditt, unngå å avslutte partifesten med sex. De fleste sex-deltakerne gjør jo det, legger seg i sin egen seng, bemerker han.

- Gjøre som Trump?
Ifølge Aarebrot, kan slike «sexhistorier» få nytt liv, etter mange år.

- Dette er viktig å tenke på for alle politikere, uavhengig av parti - og forøvrig alle offentlige personer som er avhengig av tillit. Klok seksualadferd er ikke det samme nå, som i en verden hvor offeret får stadig mer beskyttelse, sier han.

- Med mindre man gjør som Donald Trump og ber om en «frivillighetserklæring» før samleiet - eller har videoovervåking på soverommet - vil slike saker være «påstand mot påstand».

Vil falske anmeldelser til livs
- Det kan også være tilfelle at begge forteller sin ærlige versjon, men oppfatter hendelsen ulikt, sier han.

Aarebrot synes det er viktig å komme eventuelle «falske anmeldelser» til livs.

- Men det vil også være vanskelig å bevise i saker som dette, det er problemet, avslutter han.

- Rolleblanding
FpU-leder Himanshu Gulati er blitt statssekretær og sier til Nettavisen NA24 at han ikke lenger vil uttale seg om FpU-saker.

- Det blir rolleblanding, sier Gulati - og henviser til generalsekretær i FpU, Espen Teigen.

Nettavisen NA24 har vært i kontakt med Teigen for en kommentar.

Kommentarer til denne saken