Gå til sidens hovedinnhold

- Du skal ikke «lose your cool»

Professor mener disse tv-bildene vil forfølge Liv Signe Navarsete i månedsvis.

I beste sendetid onsdag kveld mistet Sp-leder Liv Signe Navarsete besinnelsen og skjelte ut sykehusaksjonist Janne Endal Andersson i Nordfjordeid.

Se utbruddet på video nederst i saken!

- Utbruddet er forståelig, hennes anliggende var å si «vi har tapt, men vi kjempet som løver», sier professor Frank Aarebrot ved universitetet i Bergen (UiB) til Nettavisen.

Les også: Navarsete beklager utbruddet
Les også: Sendte fortrolig e-post til feil person

Skuffet over fødestuvedtak
Navarsetes utbrudd kom da Endal Andersson sa hva hun mente om at regjeringen bygger ned fødetilbudet og blant annet avvikler ordningen med forsterket fødestue i Nordfjord. I 2012 blir fødetilbudet i Nordfjord slått sammen med Volda.

Andersson sa hun mener regjeringen og Senterpartiet driver sentraliseringspolitikk og distriktsnedbygging, ikke distriktsutvikling.

Det var da Navarsete tente på alle plugger:

- Du vet ikke hva du snakker om, det er jeg som har sittet i forhandlinger i lange dager og lange netter, sa Sp-lederen. Opptrinnet ble vist på TV 2 onsdag kveld.

Navarsete har beklaget utbruddet, og sier til NRK at hun følte seg overkjørt i regjeringen i sykehussaken.

- Jeg selv opplevde det nok som megaengasjert, men når jeg ser opptaket på TV 2, så ser jeg at det ikke er så mange andre ord for det enn at jeg ser skikkelig sint ut. Det må jeg bare beklage, sier Navarsete til TV 2.

Dette er fødestuevedtaket

Regjeringen vil ha jordmordstyrte fødestuer ved sykehusene Odda og Nordfjord. Det samme kan bli etablert i Lærdal.

Ordningen med forsterkede fødestuer med gynekolog blir avviklet.

For Helse Vest gjelder dette Odda, og Lærdal. I tillegg blir fødeavdelingen i Nordfjord slått sammen med fødeavdelingen i Volda fra 2012.

I Eid og i Lærdal vil indremedisinske akuttfunksjoner videreføres. Ved Lærdal sykehus kommer også ortopedien til å bli videreført. I Nordfjord vil regjeringen satse på rus og psykiatri.

Regjeringen bevilger 25 millioner kroner til et lokalsykehusprosjekt i Nordfjord.

Se pressemelding om fødestuevedtaket her

- Fascinerer oss
Aarebrot sier til Nettavisen at Navarsetes utbrudd facinerer de som ser det.

- Når en profesjonell politiker går ut av sin rolle, på et så sterkt medium som TV, fascinerer det oss. At en aksjonist mister kontroll, gjør ikke noe. Men her ser vi en av landets ledere miste kontrollen, sier Aarebrot.

- Hvor skadelig er utbruddet for Navarsete?

- Hennes eksplosjon er i takt med det hun ville si. Hadde hun eksplodert i forhold til armbåndet, ville det vært veldig skadelig – fordi det ville vært i egeninteresse, sier Aarebrot, som spår at Navarsete vil komme i mediene i månedsvis etter utbruddet - og befeste inntrykket av at hun kjempet som en løve.

- Litt følelser gjør ikke noe
Professoren tror partifeller vil ha forståelse for dette.

- Dette er nok mer en sak for kommentatorer i det politiske elite. I ettertid vil nok PR-folkene i Arbeiderpartiet, SV og Sp gjennomgå saken for å se hva som gikk galt. De er opptatt av profesjonalitet, sier han.

- Du skal ikke «lose your cool», som det heter, legger Aarebrot til.

Han tror ikke det er negativt å vise litt følelser.

- Men det må ikke bli for mye tårer. Gro hadde det med å gråte som en pisket rotte i alle begravelser, uansett partitilhørighet, noe mange så på som et sjarmerende trekk, sier han.

- Veldig menneskelig, men...
Professor i statsvitenskap, Anders Todal Jenssen, er enig med Aarebrot.

- Dette er et veldig menneskelig utbrudd. Navarsete har vært veldig frustrert, og det er ikke Senterparitets feil at fødeavdelinger i Sogn og Fjordane legges ned, sier han.

Men Todal Jenssen sier mange statsråder, ikke minst fra SV, må stå i saker de er sterkt uenige i.

- Bryter med god kutyme
- Og de har holdt seg i skinnet. Utbruddet til Navarsete ble mer emosjonelt enn det burde ha vært, mener han.

Han tror ikke dette får noen konsekvenser innad i Senterpartiet, men at forholdet til Arbeiderpartiet kan bli forkludret.

- Hun bryter med det som er god kutyme i regjering, sier Todal Jenssen.

Her ser du video av utbruddet:

HTML EMBED
Reklame

Hev smaken på grillmaten på 1-2-3

Kommentarer til denne saken