RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Du skal overvåkes 24/7

Sist oppdatert:
EU vil overvåke deg 24 timer i døgnet. Nå ruster ungdomspolitikerne opp til overvåkningskamp mot unionen.

(YEYE): Årets kanskje største og viktigste politiske kamp er i ferd med å utspille seg. Kampen mot EUs datalagringsdirektiv har fått med seg alle ungdomspartiene.

Les mer: Dette er Datalagringsdirektivet

Synes du det er greit å bli overvåket? Si din mening i bunn av saken!

Får vite alt om dine kontakter
For et knapt år siden vedtok Europaparlamentet og Europarådet et direktiv som senere har blitt kjent som «Datalagringsdirektivet». Formålet med direktivet er å styrke politiets stilling i kampen mot terror og kriminalitet. Men mange mener direktivet går over stokk og stein.

Direktivet innebærer langtidslagring av opplysninger om hvem alle snakker med på fasttelefon, mobiltelefon og IP-telefon, hvor lenge samtalen varer, hvor samtalepartene befinner seg, og når samtalen finner sted.

Det skal også lagres opplysninger om hvem folk sender og mottar e-post fra, og når de er tilkoblet Internett.

Folkebevegelse mot
Motstanden mot direktivet er massiv. Både politikere og byråkrater slåss om å skrike høyest, og Facebook er som vanlig intet unntak. Den norske Facebook-gruppen «Nei til Datalagringsdirektivet» har i skrivende stund over 16.000 medlemmer, en underskriftskampanje mot direktivet har så langt fått drøyt 9.300 underskrifter og en egen kampanje drevet av nettstedet Liberaleren oppfordrer folk til å sende epost til myndighetene med krav om at direktivet avvises.

- Sovjetiske tilstander
Sosialistisk Ungdom (SU) avholdt i helgen landsstyremøte hvor de vedtok en resolusjon som sammenligner direktivet med Sovjet.

- Med dette direktivet får vi et samfunn med sterk grad av overvåkning og kontroll. Der blir grunnleggende menneskerettigheter som organisasjons- og ytringsfrihet satt til side, fordi kontrollen overskygger alt annet, sier SU-leder Kirsti Bergstø til Yeye.

Hun mener høyresiden nå må svare for seg

- Høyresiden må svare for om de mener overvåkning kun er greit når det skjer i EU og kapitalistiske stater, mens det plutselig er «overgrep» når det skjer i totalitære stater, sier Bergstø.

Forbrukerrådet skeptiske
Forbrukerrådet frykter at norske innbyggeres personvern og rettsikkerhet vil bli satt i fare dersom direktivet innføres.

- Lagring av trafikkopplysninger kan i enkelte tilfeller bidra til økt forbrukervern, for eksempel når forbrukeren ønsker å klage på telefonfaktura. Men hensynet til forbrukeren tilsier derimot sjelden at trafikkdataene lagres i mer enn seks måneder, sier Hans Marius Graasvold i Forbrukerrådet til forbrukerportalen.no.

- Skadelig direktiv
Leder i Ungdom Mot EU, Tore Syvert Haga, mener direktivet ikke vil ha noen effekt på kriminalitetsbekjempelsen.

- Dette er et veldig skadelig direktiv som ikke vil føre med seg noe godt. Dessuten vil jo personer som faktisk er kriminelle klare å sno seg unna. Men det viktigste er uansett at vi må sette ned foten og vise at det får være grenser for hva staten og telefonselskaper skal kunne få vite om folks privatliv, mener Haga.

- Norge uten innflytelse
Europeisk Ungdom mener Norge, ved å være nei-land, står uten innflytelse på såpass viktige saker som berører oss. - Vi i Europeisk Ungdom har ikke tatt stilling i denne saken enda, men vi mener dette nok en gang viser at Norge har blitt redusert til et ja/nei-land uten noen innflytelse på debatten, sier leder Liselotte Lunde.

Mer fra Yeye: Gå til forsiden her!

Synes du det er greit at staten skal få vite hvem du ringer, når du ringer dem og hvor du befinner deg når samtalen skjer? Si din mening!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere