RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Du skal slippe registrering

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Du skal kunne kjøre bil i Norge uten at noen registrerer hvor du kjører, og når du gjør det.

Oslo (ANB): Datatilsynet jobber nå sammen med andre myndigheter og bompengeselskapene for å komme fram til en ordning for bompengebetaling som samtidig sikrer bilistene mot unødvendig registrering.

Les også: For dårlig informasjon
Les også: - Ingen grunn til datalagring

I dag registreres alle biler som passerer et automatisk bompengeanlegg. Registreringen lagres i opp til ti år.

Du kan riktignok reservere deg mot registrering. Men da mister du samtidig retten til å klage hvis du mener at du har fått en bompengeregning som er feil.

Utløper i mai
Det er Datatilsynet som gir konsesjon til de helautomatiske bompengeanleggene. Datatilsynet er mildt sagt skeptisk til dagens ordning der opplysningene om bompasseringer lagres lenge og den som vil unngå slik registrering både selv må be om det og samtidig mister rettigheter.

- Alle konsesjoner utløper derfor 31. mai neste år. Da er det meningen å ha et nytt system på plass. Da vil også konsesjonsvilkårene bli kraftig endret, sier senioringeniør Atle Årnes i Datatilsynet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Datatilsynet samarbeider med Samferdseldepartementet, Fornyings- og administrasjonsdepartementet og Vegvesenet om det nye opplegget for bompengebetaling.

Sikre seg penger
Årnes ser ingen grunn til å tro at bomselskapene har noe ønsker om omfattende registrering av norske bilisters bevegelser.

- Vegvesenet og bompengeselskapene er opptatt av å få inn pengene sine. Et nytt system skal sikre korrekt betaling og forøvrig la være å lagre unødvendig opplysninger om bilistene. Bilister som likevel ønsker ytterligere registrering, for eksempel av regnskapshensyn, må i fremtiden be særskilt om dette, sier han.

I dag registreres alle passeringer med forhåndsbetalte bombrikker i ett år. Passeringer der bomselskapet sender regning etterskuddsvis lagres i ti år i henhold til regnskapslovgivningen.

Bompengeselskapet i Oslo, Fjellinjen, har nylig varslet alle sine kunder om at de går over fra forhåndsbetaling til etterskuddsbetaling. Det betyr at alle som passerer Oslo i bil blir registrert, og at opplysningene lagres i ti år.

72 timer
Også de som har reservert seg mot registrering får registreringen lagret en kort stund.

- Reglene sier at opplysningene skal slettes senest etter 72 timer. Bompengeselskapene har gitt oss informasjon om at de som har denne typen spesialavtale får slettet opplysningene sine adskillig raskere enn denne fristen, sier Årnes. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere