Gå til sidens hovedinnhold

Du spiser deg til hodepine

Se opp for denne maten når hodet verker.

(SIDE2): Selv om gener spiller inn, er det ofte miljøfaktorer eller såkalte «triggere» som setter i gang en hodepine eller et migreneanfall.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Noen triggere har man ikke kontroll over selv, som for eksempel sterkt lys, værforandringer, kraftig lukt eller menstruasjonssyklus. Den eneste triggertypen man faktisk har kontroll over er maten man velger å spise, skriver Fedon.no.

Kombinasjoner utløser anfall
Likevel er det sjeldent at mat trigger hodepine eller migrene alene, ofte er det flere ting som spiller sammen og utløser anfall. Derfor kan man få hodepine av rødvin én gang, men ikke en annen. Rødvin kombinert med blåskimmelost kan for eksempel også gi en helt annen virkning en dag med mye stress enn dager man er avslappet.

Kan skyldes intoleranse eller allergi
Ifølge nettstedet er det stor sannsynlighet for at mange får hodepine eller migrene på grunn av matintoleranse, og mange vanlige matvarer inneholder videre kjemiske stoffer som kan trigge anfall hos genetisk disponerte personer.

Mat som kan gi hodepine
Fedon.no lister en rekke mat som trigger hodepine:

Sjokolade, rødvin, kaffe, søtstoffet aspartam, spekemat, lagret ost, nøtter, alkohol, iskrem, sitrusfrukter, bananer, rosiner, avocado, surkål, noen gjærbakstprodukter er noen av matvarene som nevnes.

Mangel på magnesium kan også gi hodevondt, og kan forebygges ved å ta magnesiumtilskudd.

Mat som forebygger
Nettstedet skriver at mat som gir lav blodsukkerbelastning som grønnsaker, belgfrukter, bær, de fleste frukter og hele gryn kan ære gunstig mot hodesmerter. Det samme kan fisk og fiskeolje, tran, olivenolje og ingefær.

Reklame

Kun 3 timer igjen: Her får du oversikt over alle salgene