Julen er en tid for glede og samhold, men det er også en tid da de som er ensomme kanskje føler på det aller mest. Det er ingen skam å være alene eller ensom i julen.

Kirkens Bymisjon er én av mange organisasjoner som arrangerer jul i år. Hos Bymisjonssenteret Tøyenkirken er nestleder Nils Bernhard Topland og andre frivillige i full gang med å ordne i stand til julaften da Nettavisen kommer på besøk.

- Her i Tøyenkirka er det et arrangement som er åpent for hvem som helst, men det er påmelding. Vi har 120 plasser, og 30 frivillige, så vi blir cirka 150 på julaften, sier Topland til Nettavisen.

Familiefeiring

I Tøyenkirka er det en familiejulefeiring på julaften. Mange av familiene som kommer har vært med i mange år, mens andre kommer for første gang.

- Det kommer mange mennesker fra forskjellige miljøer og kulturer, men de kommer ikke fra gatemiljøet slik man vanligvis tenker. Vi har en familiejulefeiring, sier Topland.

På julaften serveres det tradisjonell norsk julemat med ribbe, og de har i tillegg et vegetar-halal-tilbud slik at folk får spise det de har lyst til å feire kvelden med.

Etter middagen er det gåing rundt juletre og synging som står på planen. Det serveres kaffe og kaker etterhvert, som Bymisjonen får av Baker Hansen. I ni-tiden blir arrangementet rundet av, og da får alle hver sin gave.

- Da de meldte seg på, opplyste de som har barna også om alderen til barna, slik at de får gaver ut ifra hvor gamle de er. I år er det 47 barn under 18 år som er påmeldt, sier Topland.

De voksne som deltar på arrangementet får også hver sin gave. Det er et firma som står bak all gavepakkingen, og i Tøyenkirken har det er rom fullt av gaver som er klare til å gis ut på julaften.

God dugnadsånd i Norge

Ifølge Topland er det mange som vil være frivillige i jula. Han mener at den dugnadsånden man så ofte snakker om i Norge, er mye tilstede i jula.

- Det er lett å få tak i frivillige i juletiden, og det er mange som vil ha en julefeiring på en litt annen måte enn kanskje det forventningspresset og maset som er den dag i dag. Det er også noen som ønsker å feire jul her rett og slett fordi de ønsker å gjøre noe som er annerledes, opplyser Topland.

Det er mange steder man kan dra i jula, dersom man ikke har noen å feire med.

- Det som er så fint er at selv om det blir fullt her i Tøyenkirken, så blir man jo ikke avvist. Domkirken har for eksempel et tilbud, det samme med Alternativ Jul og mange andre steder. Ingen behøver å kunne gå uten å komme inn et sted, det syntes jeg er veldig fint, sier Topland.

I Tøyenkirken er julaften et rusfritt arrangement. Topland sier at dette er på grunn av barna.

- Det kommer ikke mennesker med rus hit på julaften, fordi det skal være helt trygt for barna å være her, sier han.

På julaften kommer det mennesker fra alle kulturer på besøk. Topland syntes det er bra at det er et internasjonalt miljø.

- Vi har folk med hindu-bakgrunn som kommer, muslimske familier, kristne - det kommer folk fra alle mulige kulturer hit, opplyser han.

Selv om det er jul og høytid, betyr ikke det at de faste, ordinære tilbudene på huset ikke holdes. Byfrokost er ett av de serveringstilbudene Tøyenkirken tilbyr, og dette er åpent selv om det er midt i jula.

Hotell-jul, friluft og jul på gård

Det er ikke bare Kirkens Bymisjon som arrangerer julaften. Den Norske Turistforening har flere arrangementer, blant annet en julefrokost i Hemsedal, for de som liker å være ute i det fri, både i Oslo og andre steder i landet.

Den Norske Turistforening har flere arrangementer på julaften. Noen varer bare en del av dagen, som julefrokost i Hemsedal, mens andre går over flere dager, som tur i Oslo-marka.

Røde Kors er også en av de som arrangerer flere julefeiringer rundt omkring i Norge på julaften. Nordreisa Røde Kors har i samarbeid med Frivillighetssentralen en julefeiring på Kirkebakken Menighetshus i Storslett, og på Hamar er det en julefeiring på Gregers. I tillegg til disse to er det selvsagt mange andre steder der Røde Kors arrangerer en julefeiring.

Flere hotell tilbyr også en form for julefeiring. Enten det er bare på selve julaften eller en litt lengre ferie som varer litt ut i romjula. Hermon Høyfjellssenter og Comfort Hotel er noen av de som åpner dørene i jula.

Grønsand gård i Hurum åpner eierne dørene på gjestegården, og inviterer alle som føler seg ensomme på en tradisjonell julemiddag og feiring av høytiden sammen med dem.

Andre steder

I tillegg til de nevnte stedene over, har Nettavisen laget en liten liste med flere muligheter som det er mulig å sjekke ut.

  • Alternativ Jul holder til Oslo, men flere små lokallag arrangerer også julefeiringer rundt omkring i landet, som for eksempel i Vest-Agder.
  • Scandinavie kafe åpner opp på julaften i Nordland.
  • Flere menigheter åpner også opp for julefeiring i år, blant annet Mandal menighet og Familiekirken Saron i Åkerhamn.
  • I Minnesund har to julevenner laget i stand en julefeiring som er åpen for alle, med både mat og gaver.
  • For deg som er mellom 18-34 år kan jul med Løvetannakademiet være en hyggelig feiring.