RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Duften av brød

Hvis du må leve på vann og brød, så sørg for at det er et brød du har bakt selv.

(SIDE2): Duften av nybakt brød fyller hver krok av huset, du skjærer i den knasende sprø skorpen og lar litt smør smelte på en rykende fersk skive. Da vet du at ingenting slår det hjemmelagde.

Brødbaking har rykte på seg for å være en tidkrevende aktivitet. Sannheten er at det går fort å lage en deig, hevingen er det som tar tid. Men det klarer deigen på egenhånd, så du er fri til å gjøre hva du vil.

Lær deg en grunndeig
Når du baker brødet selv kan du selv regulere saltmengden, og du vet at det ikke inneholder konserveringsmidler. Hvis du ikke er en dreven brødbaker, er det lurt å først lære seg å lage en god grunndeig. Når den sitter kan du eksperimentere med melsorter, smaker og utbakingsmåter.

Grunnoppskrift hjemmebakt brød

Føl deg fram
Du kan sette et ”cirka” foran mengden hvetemel i brødoppskrifter. Grunnen er at du selv må vurdere hvor mye som skal brukes. Når deigen er ferdig eltet skal den være smidig og jevn, og den skal være tilsatt så mye mel at den slipper bollen. Men pass på ikke å bruke for mye mel, da blir den tørr, vanskelig å forme og den hever sakte.

Hev med stil
Aller best blir brødet om deigen får heve to ganger, både før og etter utbaking. Da smaker det bedre og holder seg lenger. En hvetedeig med en innvendig temperatur på cirka 30 grader, skal heve i rundt en time til sammen. Hever den for lenge mister den elastisitet, og den vil falle sammen. Deigen er ferdighevet når den er dobbelt så stor.

Et triks for å få en ekstra sprø skorpe er å sette en kopp med vann inn i ovnen sammen med brødet. Når det er ti minutter igjen av steketiden, pensler du brødets overflate med vann fra koppen.

Motekornet spelt
Spelt er en eldgammel kornsort som er kommet på moten. Speltkornet, eller dinkel som det også kalles, regnes for å være urkornet. Det har høy næringsverdi og smaker utrolig godt. Mens størstedelen av vitaminene og mineralene i hvete finnes i skallet og i kimen, er de i spelt fordelt i hele kornet. For å lykkes med speltbakst bør du tilsette C-vitamin. Ferskpresset appelsinsaft er full av C-vitaminer, og dessuten gjør den at brødet smaker mye bedre.

Krydret tilværelse
Prøv krydder i brøddeigen, for eksempel ingefær, oregano, kanel eller karve. Best smak får du med hele krydder som du maler eller støter i en morter rett før du har det i deigen. Men husk på at ikke alle kryddertypene passer til alle typer pålegg.

Unngå tørke
Når brødet ligger ute tørker det lett, så etter at det er avkjølt bør det legges i tette plastposer. Vokset papir, aluminiumsfolie og lufttette bokser vil også gjøre at brødet holder seg lenger. Hvis ”skaden” alt er skjedd, kan du dynke det i vann og legge det noen minutter i ovnen på 200 grader. Da blir det nesten som nybakt igjen.

Dansk rugbrød
Grovt rugbrød med kefir og nøtter
Fruktbrød
Focaccia
Olivenbrød
Yoghurtbrød
Speltbrød med ekstra protein - Soloddenbrød
Ekstra grovt speltbrød med karve og ingefær

Kilde: «Den rutete kokeboken» av Ingrid Espelid Hovig (Gyldendal)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere