*Nettavisen* Nyheter.

Dugnad for trygge lokalsamfunn

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

Uten frivillighet stopper Norge, skriver Nettavisens gjesteredaktør, Ole Ueland.

24.08.11 11:07

Frivillige organisasjoner, idrettslag og foreninger spiller viktige roller i å holde hundrevis av norske kommuner og lokalsamfunn i hele landet. Det dreier seg mye om sunne fritidsaktiviteter for barn og unge, som idrett, korps og speider. Men det handler også om beredskap ved kriser og ulykker, besøkstjeneste for ensomme eldre, støttekontaktordninger, leksehjelp og ferieklubber. Bare for å nevne noe.

Ett eksempel er organisasjonen Livsglede for eldre. Denne uken arrangerer de livsgledeuke for eldre i Sola, tidligere har de blant annet gitt pensjonister muligheten til å dra på helikoptertur og hoppe i fallskjerm. Med noen få kommunale kroner og støtte fra lokale bedrifter har de skaffet seg en turbuss som gir muligheter for både korte og lange utflukter for kommunens pensjonister. Filosofien bak er tilrettelegging av aktivitetstilbud som er forebyggende og helsefremmende for eldre. De ønsker også å tilby kontaktskapende aktiviteter på tvers av generasjoner og fremme en god eldreomsorg gjennom respekt, trivsel, helse og kultur. Arbeidet utføres av frivillige. Slike eksempler finnes det mange av.

Du trodde kanskje den norske dugnadsånden var død? Tro om igjen. Den frivillige arbeidsinnsatsen i de frivillige organisasjonene i Norge tilsvarer 115 000 årsverk, og 48 % av befolkningen over 16 år bidrar med frivillig arbeid i de frivillige organisasjonene årlig. Dette er den høyeste andel som er målt på verdensbasis, og vi deler førsteplassen med Sverige. I boken «Den norske dugnaden» av Håkon Lorentzen og Line Dugstad ved Institutt for Samfunnsforskning slås det fast at dugnadstradisjonen fortsatt står sterkt. En undersøkelse utført av Frivillighet Norge i 2010 viser at flertallet av deres medlemsorganisasjoner har opplevd medlemsveks de siste fem årene, og at rekrutteringen av frivillige er stabil. Heldigvis.

Vi skal være svært glade for at så mange gidder, at så mange stiller opp og gjør en innsats. Det er ingen offentlige skattekroner vi får så mye igjen for som de vi bruker på frivillighet. Bare tanken på hva det ville koste dersom det offentlige skulle drevet disse tilbudene burde få det til å gå kaldt nedover ryggen til enhver kommunepolitiker. Og om mindre enn tre uker er det valg.

Det er i kommunene det skjer, lokale folkevalgte kan gjøre mye for å legge bedre til rette for frivillig arbeid. Jeg vil utfordre ordførerkandidater og andre som stiller til valg i by- og kommunestyrer til å sette dette på dagsorden. Det er ikke Jens og Erna det handler om i år, men hvordan vi kan skape trygge lokalsamfunn i det ganske land. Uten dugnadsånden får vi det ikke til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.