Duket for full splid i Høyre

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Landsmøtet får ingen klar anbefaling om hvorvidt du skal overvåkes.

08.05.10 19:08

Det har lenge vært klart at det kom til å bli debatt rundt EUs datalagringsdirektiv på Høyres landsmøte i helga. Erna Solberg og partiledelsen ønsker at landsmøtet ikke skal ta stilling til direktivet i det hele tatt, men ønsker å vente nærmere behandlingen i Stortinget.

Les også: - Det kan bli et durabelig oppgjør

Det blir debatt
Landsmøtet har derimot enstemmig vedtatt å behandle direktivet på søndag, og nå er innstillingen fra resolusjonskomiteen klar. Resolusjonen er utlevert med dissens i komiteen.

Forslaget, som du kan lese her, snakker varmt om personvern - og mener at personvernet i Norge har blitt satt under press. Det legges fram tre eksempler på forslag fra Høyre til innstramming av personvernet, som har blitt avvist av regjeringen.

Politiets argument er ikke nok
Politiets argumentasjon om nødvendighet for å bekjempe kriminalitet blir heller ikke ukritisk akseptert:

«Ut fra vår prinsipielle holdning til personvernets sentrale plass i rettsstaten, fastslår Høyre at mulige positive effekter for kriminalitetsbekjempelse ikke i seg selv er tilstrekkelig for å gå inn for direktivet», skriver flertallet i resolusjonskomiteen.

Vil stille strengere krav
Flertallet ønsker å implementere en rekke restriksjoner i forhold til regjeringens høringsuttalelse, som blant annet går på at strafferammen skal økes, lagringstiden skal være kort, data skal krypteres, utlevering skal kun skje om både politiet og nettleverandørene er involvert - og Finanstilsynet skal miste retten til direkte tilgang.

Mindretallet ønsker derimot å avvise hele direktivet.

Full debatt
Dermed er det duket for kraftig debatt på landsmøtet på søndag, der en skal stemme over et forslag som ikke enstemmig er lagt fram - og som åpner for å stå som en garantist for en regjering de mener er avvisende.

Fredag gikk partiledelsen på et nederlag da landsmøtet gikk inn for å fjerne den lovpålagte pappakvoten på foreldrepermisjonen.

Les også: Høyre vil fjerne foreldrekvoten

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.