*Nettavisen* Nyheter.

Duket for tobakkskamp i retten

Oslo (NTB): Mandag møtes Philip Morris og den norske stat i retten. Tobakksgiganten mener forbudet mot synlig tobakk i butikkene er ulovlig.

04.06.12 09:35

Philip Morris Norge, som er del av verdens største tobakksselskap, har derfor saksøkt den norske stat for å få opphevet forbudet. Mandag møtes partene i Oslo tingrett. Tobakksselskapet mener blant annet at forbudet bryter med EØS-avtalen og legger restriksjoner på konkurransen.

Som ledd i søksmålet har Oslo tingrett hentet inn en rådgivende uttalelse i saken fra EFTA- domstolen i Luxembourg. Uttalelsen gir verken staten eller Philip Morris full støtte i ett og alt, men begge parter finner støtte for egen sak i ulike deler av uttalelsen.

EFTA-domstolen mener forbudet mot synlig tobakk kan bryte med EØS-avtalen, men domstolen gir staten støtte i at forbudet kan ha en helsemessig gevinst.

- Vi bestrider ikke at det er et legitimt mål å få ned tobakksforbruket, sier kommunikasjonsdirektør Nordan Helland i Philip Morris Norge. Men spørsmålet selskapet vil konsentrere seg om i rettssaken, er om forbudet mot synlige tobakksvarer i butikkene er egnet og nødvendig for å nå dette målet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.