Gå til sidens hovedinnhold

Dukket opp på radaren

Men det savnede skipet «Arctic Sea» forsvant igjen like fort.

Det russiske lasteskipet som har vært savnet siden slutten av juli, skal ifølge det russiske maritime tidsskrifte Sovfracht ha slått på en sporingsenhet lørdag.

Enheten viste at skipet lå i Biscayabukta nær den franske havnebyen La Rochelle. Da viste klokken 10.30 norsk tid. Ganske raskt etterpå forsvant signalet igjen.

Radiokontakt
Skipet, som seiler under maltesisk flagg og har et mannskap på 15 russere om bord, forlot Finland 23. Juli og skulle ha vært framme i den algeriske havnebyen Bejaia 4. august.

Skipet hadde sist radiokontakt med britisk kystvakt 28. Juli. Ifølge Interpol ble skipet bordet i svensk farvann i Østersjøen av maskerte menn som hevdet da var politi. Bordingen skjedde 24. juli, og ifølge flere rapporter skal mannskapet ha blitt bundet og mishandlet før de uidentifiserte mennene dro igjen.

Skummel last?
Flere medier har spekulert i om skipet kan ha blitt utsatt for en kapring eller lignende fordi lasten inneholder noe annet enn det offisielle, som er finsk tømmer. Skipets eierselskap avviser imidlertid spekulasjonene som tull.

Den russiske marinen leter etter skipet på direkte ordre fra president Dimitri Medvedev.

Falske observarsjoner
Ifølge kystvakten på øystaten Kapp Verde ble skipet sett 400 nautiske mil unna øyene fredag, men det reises tvil om at dette stemmer. Det vil uansett ikke stemme med radarmeldingene om at skipet er i Biscayabukta lørdag.

Den russiske ambassadøren på Kapp Verde avviser at «Arctic Sea» er oppdaget utenfor øyene, og kaller observasjonene for falske.

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken