*Nettavisen* Nyheter.

Dum, deilig og ganske ubrukelig

Den har utseendet med seg, men bør du velge mobilen Samsung U700?

Samsung har laget nok en Ultra-telefon, og det skal ikke mer enn et lite øyekast til for å se at også denne bærer navnet med stil. Den er slank, har en speilblank overflate og er rett og slett utrolig lekker.

Spørsmålet blir derfor om Samsung har klart det kunststykket å gjøre telefonen både lekker, funksjonell og ikke minst brukervennlig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fortsatt problemtaster
Det første vi legger merke til etter det lekre utseendet er tastene. Da Nettavisen testet forgjengeren til U700, var vi spente på de trykkfølsomme tastene på utsiden av telefonen. Vi lot oss ikke akkurat overbevise sist, og dermed er vi naturligvis også denne gangen spente. Tastene vi snakker om er et menyhjul og seks trykkfølsomme valgknapper. Dessverre skuffer Samsung igjen.

I utgangspunktet har vi ikke noe mot at Samsung velger trykkfølsomme felter i stedet for tradisjonelle taster, men mangelen på motstand gjør at vi ikke får noen bekreftelse på hvorvidt vi har trykket på tastene eller ikke.

De trykkfølsomme tastene hadde ikke vært noe større problem i seg selv, hadde det ikke vært at de får selskap av en irriterende, automatisk tastelås. Hver gang vi lukker telefonen, ringer ut eller lar telefonen ligge i ro en liten stund, låser tastene seg. Kommer vi ved en feil borti anropknappen når telefonen en sjelden gang ikke er låst, skal det ganske mange trykk til for å legge på igjen. Irriterende, og veldig unødvendig.

Nesten som iPod
Også på forgjengeren U600 var menyknappen formet som et hjul. Vi konstaterte raskt at vi allikevel måtte trykke oss til høyre, venstre, opp og ned for å få noen respons, så noen videre likhet med iPod-hjulet fant vi ikke.

Denne gangen er alt så meget bedre. På U700 fungerer nemlig skrollingen utmerket. Du kan skrolle i menyen, blant filer og selvsagt bla raskt gjennom telefonlisten. Foretrekker du å trykke deg et og et hakk nedover kan du gjøre det også.

Tastene inni telefonen er også langt bedre enn de ytre tastene, og fungerer helt greit til daglig bruk. De gir litt dårlig respons, men det skal allikevel ikke være noe problem å forfatte både raske og lange meldinger.

Superkjapping
Det er ikke bare menyhjulet som gjør U700 til en kjappere opplevelse enn forgjengeren. Mens U600 bare hadde støtte for edge, har nykommeren fått både 3G og super-3G. Avhengig av hvor du befinner deg og hvilket nettverk bruker, betyr dette at du kan laste ned data i hastigheter på opptil 3,6 Mbps.

Telefonen har støtte for e-post og kan synkroniseres mot Outlook. Dessverre mangler vi muligheten for å kunne synkronisere med tjenester som Zyb eller backuptjenester fra Telenor og NetCom. Har du ikke mulighet for å synkronisere kontaktene dine gjennom Outlook, er mulighetene nemlig små. Skal du bytte telefon, bør du derfor enten begrense antall kontakter til det du får plass til på SIM-kortet, eller belage deg på litt ekstraarbeid.

Underholdning
På underholdningsfronten kan vi ikke klage. I tillegg til rask nedlasting av musikk og annet mobilinnhold, har telefonen både en god musikkspiller og et godt kamera.

Kameraet har både fotolys og autofokus, og kan ta bilder med en oppløsning på opptil 3,2 megapiksler. Til mobilkamera å være, burde dette holde til de fleste formål. Bildekvaliteten står tilbake for dedikerte kameratelefoner som K810i, med samme oppløsning, men for de fleste burde resultatet være helt akseptabel.

Du kan se et eksempelbilde her.

Musikkspilleren på telefonen er ikke av de verste, men hører heller ikke til toppsjiktet blant musikkmobiler. Vi kan opprette spillelister, eller velge å sortere musikken etter nylig eller mest spilte låter, artist eller en rekke andre kriterier. Dessverre er ikke lyden i det medfølgende hodesettet spesielt god. I tillegg mangler U700 overgang til eget hodesett. Dermed må du pent finne deg i at lyden ikke stiller i særklasse.

På den annen side har telefonen støtte for trådløs stereolyd via Bluetooth. Det fortjener et pluss i margen. Vil du ha god lyd, har du med andre ord muligheten.

Den overivrige tastelåsen slår dessverre inn også når vi hører på musikk. Å bytte mellom låter tar litt tid, ettersom telefonen må låses opp før du i det hele tatt har tilgang til valgknappene. Ikke særlig gjennomtenkt, altså.

Telefonen har 40 MB innebygd minne og støtte for ekstra minnekort av typen Micro SD.

Design med litt attåt
Det Samsung først og fremst kan være fornøyd med på U700 er utseendet. Den er liten, nett og har en lekker, speilblank overflate. Dermed får du både mobil, internett, kamera, musikkspiller og ikke minst sminkespeil i en og samme dings.

Dessverre er vi ikke like fornøyde med resten.

Telefonen har riktignok fått 3G og super-3G, men ellers har vi ikke funnet noe å rope hurra for. Telefonen har dårligere batteritid, mindre internminne, er tykkere og har fremdeles like håpløse menytaster som forgjengeren. Vi er lei av å ringe feil, og forbanner både tastelåsens tilstedeværelse og fravær.

Prisen på telefonen begynner på 3200 kroner i de billigste nettbutikkene. Det er ingen upris i seg selv, men altfor mye penger å bruke på en telefon som utelukkende ser pen ut.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.