Gå til sidens hovedinnhold

«Dummere» av fet mat

Spiser du mye fet mat er det ikke bare kroppen som får lide.

Det å spise fet mat har vel de fleste fått med seg ikke er til det beste for kroppen. Man blir som kjent både tykk og dorsk.

Nå har imidlertid forskerne kommet fram til at dette ikke er de eneste negative konsekvensene. Et forsøk på rotter viser nemlig at også hukommelsen svekkes, og det bare etter noen få dager på «usunn» diett.

Tidligere har det vært bevist at hukommelsen svekkes dersom man spiser mat med et høyt fettinnhold

over en lengre periode. Ny forskning viser nå at dette skjer på relativt kort sikt, og at det bare skal noen få dager med dårlig kosthold til, før man kan se at hukommelsen svekkes.

Vil du doble hukommelsen?

Testet med rotter
For å få sjekket nøyere hvordan en diett med høyt innhold av fett påvirker vår hukommelse og våre musklers ytelsesevne, studerte forskere 32 rotter som ble satt på en sunn diett og trent i to måneder for å kunne klare en utfordrende labyrint.

Labyrinten besto av åtte mindre labyrinter, hvor det i enden av hver labyrint ble lagt ut en snack (kondensert melk) til rotten, slik at den skulle ha lyst til å fullføre. Labyrintene ble i tillegg vasket med alkohol, slik at det ikke skulle være mulig for rottene å lukte seg fram.

Deretter ble rottene testet, hvorpå alle rottene klarte seks til åtte av labyrintene før de gjorde en feil. Det ble ansett som en feil å gå i det samme sporet to ganger.

Lær språk med ny metode på nettet

En fet diett
Deretter ble halvparten av rottene satt på en mer fettholdig diett (55% fett), mens resten av rottene fortsatte på samme dietten (7,5 % fett). Etter kun fire dager kunne man se at ytelsesevnen til rottene med den ekstra fettholdige dietten var dårligere enn de som fortsatte på samme diett. Gjennomsnittlig klarte de ikke å finne mer enn 5 snacks før de gjorde en feil, mens de andre rottene på den sunne dietten fortsatte med det samme høye prestasjonsnivået.

Forskerne var ikke forbauset over selve effekten, men de var forbauset over at effekten var synlig så raskt. Det har i etterkant vært gjort et lignende forsøk på mennesker, og selv om resultatene fra dette ennå ikke er klare, er tendensen den samme.

Hvorfor?
Det er ikke helt klart hvorfor fet mat resulterer i en dårligere hukommelse, men en forklaring kan være at det trigger insulinresistensen, noe som betyr at kroppen blir mindre effektiv mht. å bruke glykosen eller blodsukkeret, noe som er svært viktig for at hjernen skal fungere.

Til de som tror at fet mat er greit så lenge man trener, skal det legges til at det i hvert fall ikke bør inntas før du skal forbedre din personlige rekord, eller delta i en konkurranse. Når blodet har et høyt fettinnhold reagerer kroppen nemlig med å produsere visse proteiner, som gjør musklene mindre effektive til å yte maksimalt.

Forbedre dine kognitive prestasjoner
Forskning viser at vi enkelt kan forbedre hjernes funksjoner som hukommelse ved hjelp av hjernetrening. Les mer om hvordan du enkelt kan trene hjernen på Hjerneklubben.no

Hjerneklubben er et nettsamfunn for deg som vil trene hjernen til blant annet bedre hukommelse og konsentrasjon, høyere IQ og raskere hoderegning. I tillegg kan du lære deg et språk på en brøkdel av tiden. Les mer om Hjerneklubben og prøv gratis hjernespill her

(Kilde: nytimes.com)

Kommentarer til denne saken