Gå til sidens hovedinnhold

- Dump følgesvennen din i sommer

I dag starter fellesferien, og for flere enn 131 000 osloborgere står den i fare for å gå opp i røyk. Sommerferien er det perfekte tidspunktet å slutte å røyke på, sier lege Kenneth Gutterup.

Ingen røyker mindre enn oslofolk her i landet. Likevel er det så mange som 87 000 som røyker daglig, og 44 000 som røyker av og til i hovedstaden. Røykeslutteksperten Kenneth Gutterup tror mange av de som ønsker å dumpe sin følgesvenn, vil ha bedre sjanser for å lykkes i sommerferien.

- Da er man borte fra jobben, de faste røykevennene og de vante rutinene. Det er en stor fordel, sier Kenneth Gutterup.

Slik slutter du i sommer

Mange ønsker å kutte røyken, men å bryte ut av det faste mønsteret er kanskje den vanskeligste utfordringen for en røyker. I sommerferien gjør de fleste imidlertid noe helt annet enn resten av året. Det byr på en kjempegod mulighet til å stumpe røyken.

- Å bryte med røykevanene gir veldig god drahjelp. En annen viktig faktor er å involvere familie og venner, særlig de man har rundt seg i ferien, til å gi god støtte og hjelpe til å motivere i den første viktige fasen i røykeavveningen, sier Gutterup.

I alt kommer to av ti nordmenn til å røyke hver dag i fellesferien. Finnmark topper statistikken. Der røyker 32 prosent av befolkningen, fulgt av Vestfold og Telemark på 29 prosent.

Hyppige og positive tilbakemeldinger er særlig viktig i de første 14 dagene. Det er viktig at de aldri slutter å skryte av sin kjære, og kommer med rosende ord som jeg vet det er tøft, men du er kjempeflink. Det blir en belønningserstatning for tobakken, og kanskje det som får dem over det første hinderet, sier Gutterup.

I Norge var det 22 prosent som røyket daglig i 2007, mot 24 prosent i 2006, i følge tall fra Statistisk sentralbyrå. Det betyr at ca 75.000 personer klarte å stumpe røyken på ett år.

Røyken tar 18 liv daglig

6700 mennesker mistet livet av røykerelaterte sykdommer i Norge i 2004. Det er 550 dødsfall hver måned, og 18 hver eneste dag. Til sammenligning døde 233 personer i Norge i trafikkulykker i 2007.

Forskning viser at kun 3-5 av 100 som forsøker å slutte kun på egenhånd, klarer det. Derfor er det godt å ty til hjelp i ulike hjelpemidler for å øke sannsynligheten for å lykkes med å stumpe røyken.

Eksempler på slike hjelpemidler er kurs, selvhjelpsbøker, snus, produkter som erstatter nikotin-konsumet, eller legemiddel som legen kan skrive ut.

Oppsøk fastlegen

Kenneth Gutterup er en av de mest dedikerte røykeslutt-legene i landet. Han avholder regelmessig røykesluttkurs, og har som mål å tilby alle sine røykende pasienter hjelp til å stumpe røyken.

Det finnes flere hjelpemidler som sammen med veiledning fra fastlege og støtte fra de nærmeste gir ekstra drahjelp for den som ønsker å slutte. Jeg vil derfor oppfordre alle røykere i Oslo til å starte fellesferien med et besøk hos fastlegen, sier han.

Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris