GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Begrepet «Hollywood Dog» er myntet på de populære hundene fra amerikanske filmer. Totalt blir 10 millioner hunder og katter avlivet hvert år i USA. Nå frykter man at filmene vil øke spontane hundekjøp i Norge

- Alle filmer får en rase til å bli mer populær. Bare se på dalmatinere og Collie fra Lassie, sier hundeatferdsekspert Gry Løberg, ved Manimal, til Dittdyr.no.

Hundefilmer
Filmmarkedet, hvor det florerer av sjarmerende familiefilmer med hunder i hovedrollen, er en annen trend i USA. Ett eksempel er «Beverly Hills Chihuahua», en film om en ekstremt bortskjemt hund som havner på villspor i Mexico i sine små søte tøfler.

«Marley and Me» er et annet eksempel. Dette er en humoristisk beskrivelse om oppdragelsen til en henrivende ukontrollerbar labrador, basert på forfatterens egen hund. «Bolt» er også en populær skikkelse, om en animert stunthund med superkrefter.

- Filmindustrien har merket seg den økende interessen for hunder og reagerer raskt for å henge på og forsterke trenden. Dette er underholdende, morsomme, søte filmer, men jeg alltid går ut av kinoen med en ubehagelig følelse av at de kan ha en katastrofal virkning, sier Tess Erngren, hundecoach i Gooddoog, til Dittdyr.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Urealistisk
Mange filmseere tusler henført ut mot bilene sine med lykkelige smil, men kanskje ikke et helt realistisk syn på hundehold.

- Mamma, pappa! Jeg vil også ha slik en søt liten hund, sier barna. Deretter drar de hjem og bestiller en søt designerdog på internett, fortsetter Tess Erngren.

Foreldre som ikke har kunnskap og vett til å motstå barnas impulser, eller i det minste søke mer informasjon for å være bedre i stand til å ta en gjennomtenkt beslutning, møter altfor ofte en uventet situasjon. Til deres store overraskelse, og senere forskrekkelse viser det seg etter noen uker at den lille søte valpen krever langt mer tid og innsats enn forventet.

- Den tisser inne, bjeffer på postbudet og tygger i stykker alle møbler. Det tidligere entusiastiske barnet som lovet å ta alt ansvar, har mistet interessen og har nå funnet et nytt dataspill, sier Tess Erngren.

Les mer fra Dittdyr. no:

Unngå kuldesjokk i vinterferien

Røykeslutt for hundens skyld

Slik bruker du halsbåndet riktig

Mentalt ustabile
Blandingsraser er ofte fysisk sunnere, fordi nye blodslinjer blandes. Men slik er det ikke alltid mentalt.

Raser avles fram for å forsterke en bestemt egenskap og funksjon, til dels fysisk, men særlig mentalt. Noen raser skal ha høyt stressnivå og følsomhet, andre skal kunne arbeide selvstendig på egen hånd. Egenskapene er fordelaktig for hundens opprinnelige oppgaver, men kanskje ikke alltid i det daglige livet som kjæledyr.

Blander vi rasene, har vi vanskelig for å forutse hva slags egenskaper vi får fram hos hunden.

- Denne risikoen tas det ikke høyde for når man nå i USA ser hvor utrolig søt en Chihuahua med Schnauzerbart kan være, eller en sjokoladebrun rottweiler. Eller hvorfor ikke en av de nesten 100 nye puddelblandinger som nesten allerede har etablert seg som en ny rase?, sier Tess Erngren.

Økning i småhunder
Eiere kan få en blandet rase som stresser mye og har lett for å skjelle, eller som forsvarer sitt territorium, men som samtidig er veldig sosial, eller en blandingsrase som har lett for å nafse og som i tillegg har et kraftig bitt. Det er lett å forstå at disse kombinasjonene kan føre til svært ubehagelige situasjoner.

- Vi har jo hatt «Paris Hilton effekten» som har gjort at små hunder har blitt veldig populære allerede. Ser man alle de små hundene under ett så kan du se at selkapshunder har økt i registrering fra 3500 til 5600 de siste 5 år, sier Gry Løberg.

Chihuahua Shelters
Når hunden er noen måneder gammel har foreldrene dessverre altfor ofte fått nok av hunden, som nå er blitt ukontrollerbar, og leverer den inn til omplassering. Altfor ofte forlates hunder på parkeringsplasser, i parker eller dumpes ut av bilen på motorveien.

Noen blir tatt hånd om av andre eller fraktet til tryggheten, men ofte blir de skadet og må avlives fordi ingen vil ta seg av veterinærregningen.

- Til min store sorg blir bekymringene etter filmopplevelsene bekreftet når jeg kontakter flere Animal Shelters i USA. Utslitte, frivillige arbeidere forbereder seg på en invasjon av nye, forlatte hunder som et resultat av den nye filmtrenden, sier Tess Erngren.

De er forskrekket over det stigende antallet forlatte hunder. Ikke minst gjelder dette de ansatte i «Chihuahua Shelters», som gjennom de siste årene har måttet utvikle seg for å ta seg av alle de ikke lenger så fasjonable motehundene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lisens for hundehold
Tess Erngren har et forslag for å hindre at flere hunder blir forlatt til en usikker fremtid.

- Mitt forslag er et obligatorisk kurs som må gjennomføres før man får tildelt en lisens som aktuelle hundeeiere, sier Tess Erngren.

Der kan man ha en teoretisk del med informasjon om hundens behov, ulike raseegenskaper og hvilket ansvar som kreves av eieren.

- Allerede her tror jeg mange vil innse at de kanskje ikke egnet som hundeeier, eller kanskje velger å vente til at de har en mer passende livssituasjon, fortsetter Erngren.

De som anser seg selv for å være dyktige nok til å ta ordentlig vare på en hund skal innen ett år sende bevis for at de har gjennomført valpekurs og lydighetskurs. På denne måten vil Erngren unngå mange potensielle fremtidige problemer og få veloppdragne hunder som enkelt passer inn i samfunnet. Det er allerede klart et forslag om innføring av lisens i mange europeiske land.

Bruk fornuft
Erngren mener man må bruke fornuft når man tar med poden på kino.

- Se gjerne filmene, men med fornuften i behold og en sunn holdning til det å ha hund. Forklar barnet ditt at dyrehold krever mange år med mye ansvar – dette er ingen leketøy!, sier Tess Erngren.

Det er viktig å huske at barn ikke er ansvarlig for dyrehold.

- Husk at et barn kan aldri stå alene ansvarlig for et kjæledyr. Før du skaffer en hund bør du studere rasens egenskaper for å vite hva som passer best til din livsstil. Gå aldri bare etter utseende, fortsetter Erngren.

En omplasseringshund kan passe godt for en med tidligere erfaring og et ønske om å gjøre en god gjerning. Kontakt for eksempel en hundepsykolog for evaluering av hunden, ekstra støtte og hjelp. Denne form for hjelp er som regel gratis.

- Du som allerede har en hund skal ta godt vare på den med regelmessig positiv trening, slik at den får muligheten til å være en glede for deg og alle andre i omgivelsene, avslutter Tess Erngren.