*Nettavisen* Nyheter.

Dumpet leiebil - må betale 400.000 kroner

Foto: (Privat/Nettavisen)

Privatetterforsker, låsesmed og en tidligere leietaker avslørte «stjålet» bil.

(Nettavisen): Det frekke svindelforsøket skjedde i Grimstad for mer enn tre år siden. I forrige måned ble kvinnen (45) dømt for forsøk på forsikringsbedrageri.

I en enstemmig dom ble det bestemt at kvinnen må betale erstatning til forsikringsselskapet Enter på totalt 415.000 kroner. I tillegg må hun ut med 6000 kroner i saksomkostninger.

Ifølge dommen fra Aust-Agder tingrett skal 45-åringen ha dumpet en leaset Ford Fiesta utenfor en brygge i Grimstad slik at den sank. Etterpå innrapporterte hun bilen stjålet. Målet var å komme seg ut av leasingavtalen.

Tips til saker? Kontakt: Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Hevder hun var på ferie
Kvinnen, som ikke erkjente straffskyld, hevdet i retten at bilen ble stjålet mens hun var på ferie i Tyrkia.

Ifølge 45-åringen hadde hun gitt sin daværende leieboer husnøkkelen - som skulle gis videre til en mann som skulle utføre småarbeid på huset mens hun var borte.

Etter Tyrkia-oppholdet oppdaget hun ifølge egen forklaring at bilen var borte:

«Hun måtte ut for å flytte den leasede Forden for å få plass til den bilen de kom kjørende med. Det var på dette tidspunktet hun så at bilen var borte. Hun forklarte at hun sto med bilnøkkelen i hånden, men uten noen bil».

En ansatt i forsikringsselskapet forklarte at kvinnen i en samtale fortalte at hun hadde to nøkler til bilen, en med nøkkelkontroll, og en uten. Hun forklarte også at den nøkkelen som hadde nøkkelkontroll, var på kjøkkenet mens hun var på ferie.

Den andre nøkkelen var i kjelleren, og hun hadde funnet denne etter at skademeldingen ble sendt inn, og tilsynelatende sendt inn denne sammen med den andre nøkkelen i forkant av møtet.

Selv om forsikringsselskapet aldri mottok noen nøkler, slik tiltalte hevdet hun hadde sendt, ble det besluttet at saken med den stjålne bilen skulle gjøres opp, og at det skulle foretas utbetaling til leasingselskapet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Engasjerte privatetterforsker
Saken tok likevel raskt en brå vending.

Forsikringsselskapet ble nemlig oppringt av politiet som hadde fått tips om at tiltalte hadde forklart at bilen hennes var dumpet i havnebassenget i Grimstad.

Personen som tipset, var tiltaltes tidligere leieboer. Hun fortalte å ha overhørt en samtale mellom kvinnen og hennes sønn der de snakket om at bilen var dumpet.

En privatetterforsker ble engasjert, og et dykkerfirma innleid for å lete etter bilen. Etter kort tid fant de den i havnebassenget ved Torskeholmen i Grimstad.

Deretter engasjerte forsikringsselskapet en låsesmed som sjekket låsanordningen.

Låsesmeden forklarte i retten at det ikke var benyttet verktøy, makt, eller feil nøkkel til tvangsbrytning av låsesylinderen. Han mente det utvilsomt var bilens originalnøkkel som sto i bilen på tidspunktet bilen ble hevet fra sjøen. Altså nøkkelen forsikringsselskapet aldri mottok fra kvinnen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Eneste med motiv
I dommen fester retten ingen lit til den tiltalte kvinnens egen forklaring om at bilen var stjålet. Formodentlig av leieboeren.

«Nøkkelen ble aldri mottatt av selskapet og originalnøkkelen sto beviselig i bilen da den ble funnet», konkluderes det i dommen.

Videre står det at retten ikke kan se at det er andre personer enn tiltalte som skulle ha noe motiv for å dumpe bilen i sjøen:

«Leieboeren ville ikke hatt noen økonomisk vinning på å foreta en slik handling. Hun ville ha hatt ikke ubetydelige kostnader ved å få kopiert opp nøkkelen. Tiltalte selv ville imidlertid ha en vinning ved å komme seg ut av leasingkontrakten. Hun hadde annen bil, og ved å få avsluttet leasingavtalen ville hun kunne redusere sine månedlige kostnader med 3300-3500 kroner. Tiltalte ga tydelig ønske om å komme seg ut av avtalen ved å tilskrive leasingselskapet om dette i etterkant av at bilen forsvant», står det i dommen, som konkluderer med at tiltalte selv dumpet bilen i sjøen i Grimstad, eller fikk en medhjelper til å utføre dette, i den hensikt at leasingselskapet hun leaset bilen fra skulle få forsikringsutbetalingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.