RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dumpet via sms

(Thinkstock)
Sist oppdatert:
- Å gjøre det slutt er ikke noe man sier på vei ut døren, sier samlivseksperten.

(SIDE2): Å bli dumpet er aldri en hyggelig opplevelse - det er sårt å bli fortalt at man ikke lenger er den utkårede, og de fleste må gjennom en sorgprosess for å bearbeide følelsene etterpå.

Men enkelte ganger foregår selve dumpingen på en særdeles kjip måte.

- Det er like mange måter å dumpe på som det er måter å bli sammen på - og reaksjonene på å bli dumpet er like forskjellige, sier psykolog og samlivsekspert Frode Thuen til Side2.

Via sms
Det er de som får sms eller mail om at kjæresten ikke lenger er interessert i noe forhold, og de som opplever at partneren har endret Facebookstatus fra «i et forhold» til «singel». Faktisk sier hver fjerde person at de har blitt dumpet via Facebook, mens en av ti av de under 30 år har opplevd å få den sure sms'en.

- Hvis bruddet kommer som et sjokk, hvis man føler seg krenket i selve bruddsituasjonen eller partneren ikke viser forståelse for at bruddet er vondt, så kan det gjøre samlivsbruddet verre. Men også dersom det skjer i full offentlighet, at alle får det med seg. Da kan man føle skam og at man ikke er verd noe, sier Thuen.

Samlivsbrudd
Halvparten av alle samliv ender med brudd - årlig ender 11.000 ekteskap i brudd, trolig enda flere samboerpar.

Rundt 20.000 barn berøres.

Samlivsbrudd øker risikoen for selvmord og innleggelse i institusjoner innen det psykiske helsevernet.

Undersøkelser viser at de med høy utdanning takler samlivsbrudd jevnt over bedre enn de med lav utdanning. Det samme gjelder for de som har fast jobb sammenlignet med arbeidsledige.

Det er flere kvinner enn menn som bryter ut av et forhold.

Har forholdet vart over tid og man også kanskje bor sammen, så sier Thuen at man bør gjøre bruddet ryddig.

- Skal man gjøre det slutt med noen, så gjør det på en anstendig måte. Gjør det ansikt til ansikt, ikke over telefon eller mail. Den vanligste måten er å starte samtalen med «Vi må snakke sammen». Og har det vært et forhold som har vart en stund, så tar det tid å dumpe noen, det er ikke noe man sier i døren på vei ut, forteller psykologen, som likevel hevder det ikke er så uvanlig at en krangel ender i brudd.

Denne uken gir Side2 deg en artikkelserie om samlivsbrudd. Hvordan vi dumper, hvordan det føles og hva man bør og ikke bør gjøre dersom partneren sier takk for seg.

Utroskap
Det er også nok av dem som opplever at partneren allerede har skaffet seg en ny kjæreste, før man selv har blitt fortalt at det er slutt.

- Det blir ekstra vanskelig dersom man opplever flere krenkelser på en gang. Et samlivsbrudd i seg selv er tungt, men har man i tillegg blitt bedratt blir det ekstra smertefullt. I tillegg til kjærlighetssorgen føler man gjerne sjalusi og krenkelse, det blir et enormt svik.

Hvor lang tid det tar før man har kommet over å ha blitt dumpet, avhenger av hvor lenge man var sammen og hvor etablert forholdet var.

- De fleste vil føle på kjærlighetssorg, lengsel og savn i mange måneder, kanskje et helt år eller lenger.

Distanse
Trøsten er at de fleste kommer seg gjennom samlivsbrudd uten varig mén.

- Vi er forskjellige, så hos enkelte blir smertefølelsen nærmest kronisk, og det er selvsagt ikke heldig. Men mennesket har evnen til å distansere seg fra følelser. Over tid vil ikke bruddet skape så vonde følelser.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

(Kilde: mashable.com )

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere