*Nettavisen* Nyheter.

Dusjer i telefonkiosken

Foto: (Privat)

- Jeg hadde en plan om å gjøre telefonrøret til dusjhode, sier Karsten Finnema på Os utenfor Bergen.

BA skrev i går om hvordan Telenor ber om publikums hjelp for å finne ut hva telefonkioskene kan brukes til når de går ut av drift.

Forslagene har vært mange til hva som kan gjøres, men noen har vært mer i forkant enn andre, og allerede gitt de ikoniske avlukkene alternative bruksområder, skriver BA.

Rebekka Finnema tipset nemlig BA om familiens egen telefonkiosk, som faren Karsten byttet til seg for rundt ti år siden.

Landemerke
- Vi har tatt den ned på kaien ved hytten på Strøno, og der har vi dusj i den, forteller den oppfinnsomme karen, som kan fortelle at den raskt ble et landemerke i området.

- Folk som kommer gjennom Forstrønesundet snur seg, hele gjengen, og peker. Det har vært litt artig opp gjennom årene, forteller han til BA.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dusjen tas i bruk fra tid til annen, i hovedsak når det bades i sjøen om sommeren, selv om han erkjenner at de kunne benyttet seg av den oftere.

- Men jeg holder den ved like, og har både malt og installert lys i den, som går på når gatelyktene tennes. Jeg har også et slikt telefonapparat som jeg tenkte å koble vannet til, slik at vannet kommer ut av røret, men jeg får ikke åpnet telefonen.

Ønsker seg ringelyd
Det har likevel ikke hindret folk i spøkefulle anrop med dusjhodet.

- Folk tar jo dusjhodet opp til øret og sånn. Men det jeg har tenkt på i flere år, er å montere på en høyttaler med fjernkontroll, slik at jeg kan sitte på terrassen og få kiosken til å ringe når forbipasserende ser på den, sier den kreative telefonkioskerieren.

Han har så langt ikke funnet den tekniske løsningen han ser for seg, men har ikke skrinlagt planene, og ser gjerne at folk tar kontakt om de skulle sitte på slikt utstyr.

- Det gadde jo vært artig med en slik gammeldags ringetone når folk ser på den.

Røykerom?
Om ikke telefonkioskene skulle bli offentlige sanitæranlegg, kan Finnema også fortelle om bruksområder han har sett lenger sør i Europa.

- Jeg tenkte på det i Amsterdam, hvor de hadde rom som ikke var større enn telefonkiosker som en kunne røyke i. Det kunne jo vært en idé med tanke på hensynet til ikke-røykerne i det offentlige rom, sier han.

Han synes for øvrig det er synd at telefonkioskene ikke lenger skal fylle sin opprinnelige funksjon, selv om det er lenge siden han ringte fra en.

- De er jo kjennemerker, selv om alle har mobiltelefoner. En burde fortsatt kunne ha de, det har jo med sjarm å gjøre. Men jeg vil nok ikke tro de som får inntektene fra telefonkioskene har tjent noe særlig på meg, erkjenner han.

- Så sist gang du brukte en, var en gang du skulle dusje?

- Ja, det var nok det.

Les flere saker i BA

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag