Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dusør: 384 millioner

Foto: STR (EPA)
Mexico går drastisk til verks for å kvele narkokrigen som har krevd 9000 menneskeliv de siste årene.

Meksikanske myndigheter opplyste mandag at de utlover en kjempedusør for informasjon som resulterer i pågripelsen av 24 narkosjefer og 13 undersjefer.

Det er utlovet en dusør på to millioner dollar for hver narkosjef og én million dollar for hver undersjef. Dette utgjør totalt 61 millioner dollar, eller omtrent 384 millioner kroner i dagens kurs.

Dette er det største beløpet meksikanske myndigheter noensinne har utlovet i dusør.

Narkosjefene og undersjefene tilhører seks forskjellige narkotikakarteller som kjemper om kontrollen over de lukrative smuglerrutene inn til USA.

Mer enn 9000 mennesker er blitt drept i narkotikarelatert kriminalitet i Mexico siden president Felipe Calderon kom til makten i desember 2006.

Signal til USA
Dusørene er et tydelig signal til USA om at meksikanske myndigheter gjør det de kan for å håndtere den blodige narkokrigen.

Kunngjøringen skjer bare noen dager før USAs utenriksminister Hillary Clinton besøker landet. I tillegg kommer president Barack Obama på statsbesøk til Mexico om en måned.

- Meksikanske myndigheter har vært veldig defensive rundt all praten om at Mexico er en mislykket nasjon og at kartellene er i ferd med å få kontrollen over større områder. Jeg tolker dette som en eskalering av Calderons politikk med ett øye rettet mot de kommende besøkene av amerikanske ledere, sier Mexico-ekspert George Grayson ved College of William & Mary i Virginia til nyhetsbyrået AP.

Presidenten har tidligere satt inn 36.000 soldater og politifolk i kampen mot narkobandene.

Lite effektivt
Men dusører har tidligere vist seg å være lite effektivt i pågripelsen av meksikanske narkosjefer. President Calderon har ennå ikke utbetalt noen dusør for hovedmenn under sin presidentperiode.

Stephen Meiners, som er analytiker ved det private amerikanske etterretningsbyrået Stratfor, mener de fleste pågripelsene skyldes tips fra rivaliserende narkotikakarteller som ønsker å kvitte seg med konkurrenten.

- Så langt har dette vært belønning nok for å ringe inn disse tipsene. Jeg tviler sterkt på at menneskene som tar disse telefonene vil melde seg og kreve dusøren, sier Meiners til nyhetsbyrået AP.

Les også: Fant fem hoder i kjølebokser
Les også: Fant 27 lik på ett døgn

Mye av volden i Mexico er i ferd med å spre seg over grensen til USA, og amerikanske myndigheter har også utlovet separate dusører for noen av narkosjefene på den meksikanske listen.

USA har blant annet utlovet en dusør på fem millioner dollar hver for de antatte hovedmennene Joaquin Guzman og Ismael Zambada.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!