*Nettavisen* Nyheter.

DVD-Jon nektet skyld igjen

For andre gang stod Jon Lech Johansen ved dommerens bord og nektet straffskyld for å ha brutt seg inn på sin egen DVD-plate.

02.12.03 12:36

I fullt blitzlys inntok den 20 år gamle data-eksperten Borgarting lagmannsrett iført skjorte og mørk dress. På tilhørerbenken satt hans far og et fulltallig pressekorps.

I de neste to ukene skal 20-åringen kjempe mot anklagene fra Økokrim og en mektig filmindustri.

Komplisert

Tre fagdommere og fire meddommere, hvorav to er fagkyndige på data, skal avgjøre saken etter å ha fått innføring i komplisert datateknologi.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jan Christian Grandre

- Dette er en forholdsvis teknisk sak, og det er ikke så enkelt for oss å følge med, unnskyldte lagdommer Wenche Skjæggestad og oppfordret til en pedagogisk gjennomgang av sakens dokumenter.

Økokrim gikk til aksjon vinteren 2000 etter at Jon Lech Johansen hadde lagt ut et program som gjorde det mulig å bryte den innebygde kopisperren CSS i DVD-platene på internett.

Knusende seier

Opprinnelig anmeldte filmindustrien som hadde anmeldt gutten for å ha publisert programmet DeCSS.

–Tema i saken er bruken av DeCSS i forhold til lovlig kjøpte filmer, presiserte aktor, førstestatsadvokat Inger Marie Sunde i Økokrim, da saken ble innledet.

Den 6. januar i år vant DVD-Jon en knusende seier over Økokrim i Oslo tingrett. Tirsdag begynte omkampen i Borgarting lagmannsrett.

Nestor

Klikk på bildet for å forstørre.

Gisle Hannemyr er innkalt som sakkynding vitne av Johansens forsvarer.Hannemyr er en av dem som kan mest om internett i Norge, og han ble nylig kåret til tiårets norske internettperson.

Internettnestoren har tidligere angrepet tiltalen mot DVD-Jon, og forsvart hans angrep på kopisperrer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.