Dykk ned i nasjonalparken

Pyramidene strekker seg majestetisk opp mot himmelen, men Egypt har mest å by under vann.

08.05.06 08:47

(SIDE2): Idet vi går langs strandpromenaden i Sharm el Sheikh kommer bildene av en halvferdig by tilbake i bevistheten. Vi er på vei til flytebryggen hvor alle dykkebådtene legger til. Den samme strekningen gikk vi i mai 1997.

Ungt ferieparadis

Den gang da var de fleste husene halvferdige og armeringsjernet stod opp fra betongen i det som skulle bli andre etasje.

Noen større hoteller og restauranter var allerede i full gang med å betjene den økende mengden med turister som allerede da hadde funnet veien til flotte streder og et fantastisk dyreliv under vann.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: REUTERS/Nir Elias

Nesten 10 år etter har turiststrømmen bare økt i omfang og alt av hoteller, restauranter og butikker er ferdigbygd for lenge siden.

Naturreservat

Sharm el Sheikh ligger på sydspissen av Sinaihalvøya ved Rødehavet. Her er kontrastene enorme, fra sand og ørken på land til fargerike koraller og dyreliv under vann.

Der Suezbukten møter Akababukten, rundt Ras Mohammed, er havområdet gjort om til nasjonalpark og naturreservat.

I takt med turiststrømmen, minker også mengden med liv i Rødehavet. En av være dykkerinstruktører forklarer at forskjellen er stor bare på de siste årene – sesong eller ikke sesong. I høysesongen er det en vis fare for å dykke i kø, men opplevelsene kan fortsatt være spektakulære.

Dyrelivet minker

I 1997 svømte vi over haier og blant skilpadder. En diger rokke kom smygende bak oss før den «seilte» ut i åpent vann. På vei fra et korallrev til et annet kommer vi også inn i en stim med barikuda.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix/AFP

Under vårt nye besøk var disse opplevelene helt borte og i alle fall ikke noen selvfølge for nettopp de som har hørt slike historier. I takt med en økende interesse holder et fantasktisk dyreliv seg borte fra de mest trafikerte områdene.

Uansett finnes det noen fine vrak på bunnen, og noen dype rev og sterke undervannsstrømmer kan gjøre selve dykket til en passende utfordring for de fleste.

Bestig fjellet

Foruten dykking, snorkling og bading har Sinaihalvøya mye historik å by på. Litt nord og inn i landet finner vi Sinaifjellet der Moses i følge Bibelen mottok De ti bud. Dette er et fjell på 2285 meter i rød granitt og på toppen ligger Den Hellige Treenighetens kapell.

En dagstur hit starter gjerne midt på natten for å rekke soloppgangen på toppen av fjellet. Etter to timer i bil og to timer oppover fjellsidene er det et vakkert ørkenlandskap som kommer til syne med de første solstrålene. Men sola kommer også varmen og en litt behagligere tur ned. Gå gjerne den alternative stien ned igjen, om så bare for å få litt variasjon.

HTML EMBED

Vel nede er det Santa Katarina klosteret som blir neste stopp. Dette klosteret fra 500-tallet regnes for å være et av de viktigste stedene i kristendommen. Det er berømt for sine ikoner og historiske skrifter, og på en guidet tur innenfor klostrets murer får man se både et museum, et bibliotek og den Brennende Busks kapell.

På Sinaihalvøya har man også muligheten å dra på ørkensafari, enten på kamelryggen eller i Jeep.

  • Den enkleste måten å komme seg til den sørlige delen av halvøya er gjennom organiserte pakketurer. Både Star Tour og Apollo har turer hit i sine ferske vinterkataloger.

Les også:

Dykkernes paradis

Dykk sikkert

Les flere reisesaker her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.