RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dykker ned i narkomanes verden

Foto: Aschehoug
Birger Baug er aktuell med sin andre krimroman. Nå tar han for seg Oslos underverden.

(SIDE2:) Birger Baug debuterte i fjor med krimromanen «Straff». Den ble solgt til Danmark og Nederland allerede før de norske anmeldelsene hadde kommet. Nå er Baug aktuell med en ny roman.

- Går i bue rundt de narkomane
I «Paradis tapt» følger vi to parallelle historier. Gjennom en dagbok får vi høre om en far som er villig til å gjøre alt for at hans narkomane sønn skal komme på rett spor. Fem år senere dør urovekkende mange narkomane i Oslo av overdose. Etterforskningsleder Halvor Heming og hans team skjønner at det ikke er tilfeldig. Men hvordan kan man løse et drap når offeret selv setter sprøyta?

Det er ikke tilfeldig at Baug har valgt seg ut hovedstadens narkomane som tema i boka. Han ble nemlig kjent med miljøet da han jobbet som journalist i Dagsavisen tidligere.

- Jeg lagde mange saker fra narkotikamiljøet i byen og lærte en del ting jeg ikke har tenkt på før. Blant annet så jeg hvordan folk går i bue rundt de narkomane, fordi de er redde. Men jeg lærte meg at narkomane er helt vanlige mennesker. De har ulike behov og tanker akkurat som oss andre, sier han.

Skjer i virkeligheten
Historien om faren som prøver å redde sin narkomane sønn, fikk han da han selv begynte å få tanker om temaet som far.

- Jeg har barn på elleve og snart åtte år, og jeg begynte å tenke: «Hva hvis det skjer?». Som mange andre begynte jeg å lure på hva jeg ville gjort hvis barna hadde blitt involvert i narkotikamiljøet. Kanskje jeg ville tatt dem med langt vekk og kuttet kontakten med omverdenen, sier han.

Det er det faren i boka gjør. Han tar med sønnen sin til en folketom øy og prøver å tvinge heroinen ut av ham. Baug forteller at dette ikke er rent oppspinn.

- Etter at en kompis som er politi leste boka, sa han at han ofte hører om foreldre som tar med barna sine vekk, sier han, og forteller at han forstår foreldre som gjør dette, selv om han også ser problemet med å ta saken i egne hender.

- Forholdet mellom foreldre og barn er så tett, så man får ikke den profesjonelle distansen. Jeg vil tro at det er mange fallgruber, sier han.

Må fjerne frykten
I boka møter vi også en ung alenemor som prøver å skjule sitt heroinmisbruk for omverdenen. Baug forteller at også dette er noe som skjer i virkeligheten.

- Halvor forteller en historie om en narkoman mor med to barn. Det er en sann historie. Jeg intervjuet henne, og hun møtte meg med nybakte skillingsboller. Han som leide ut til henne visste ingenting, og det gjorde heller ingen offentlige etater. Jeg har også laget saker om at stadig flere «vanlige» folk legges inn til avrusning, sier han.

Nylig fortalte mediene at narkomane i Oslo skal gi ut sin egen CD, og =Oslo har stor suksess. Kan dette være med på å forandre folks syn på narkomane?

- Det tror jeg. Først må man bygge ned barrierene. Vi må fjerne frykten for at de er farlige. Kanskje noen kan bryte seg inn i huset ditt, men de færreste tungt heroinavhengige vil skade deg, sier han.

Han tror at også de narkomane selv vil bli takknemlige hvis folk blir mindre redde.

- For mange er et av problemene at de blir utelukket fra livet. Det føles ikke bra at folk går i halvsirkel rundt deg, sier Baug.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere