RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dykkerenke (58) knuste staten


VANT: Advokat Per Danielsen vant over staten i Oslo tingrett.
VANT: Advokat Per Danielsen vant over staten i Oslo tingrett. Foto: Tommy H.S. Brakstad
Sist oppdatert:
Må ut med nesten 2,3 millioner kroner i oppreisning til en enke etter avdød nordsjødykker.

I 2014 vedtok Stortinget å gi nordsjødykkerne og deres etterlatte samme type kompensasjon som Stortinget bevilget i 2004.

En enke etter en avdød dykker fikk kompensasjon i 2004, men ble nektet tilsvarende i 2014. Nå har hun vunnet en knusende seier mot staten i Oslo tingrett.

– Dommen er gledelig og rettferdig, sier kvinnens advokat Per Danielsen til Nettavisen.

Enken vil gjerne være anonym overfor Nettavisen. Hun synes det er plagsomt at staten har nektet henne kompensasjon og at hun måtte gå til sak.

Staten trakk tilbud

Nav ble satt til å administrere utbetalingene i 2014. Enken fikk tilsendt tilbud fra Nav om utbetaling av 2,2 millioner kroner, pluss oppreisning på 80.000 kroner som følge av dommen mot Norge i dykkersaken i Menneskerettighetsdomstolen.

Enken aksepterte utbetalingen og vilkårene forbundet med den, men kort tid etterpå ble tilbudet trukket tilbake.

Begrunnelsen var plutselig at hun ikke tilfredsstilte vilkårene for å få etterlattepensjon. Men dommen bestemmer at hun nå har rett til å få den kompensasjon Stortinget har bevilget.

– I retten har vi påvist at hun tilfredsstilte vilkårene. Hennes mann døde som følge av en ulykke under dykking. Hun har derfor rett til etterlattepensjon som følge av hans yrkesskade, bemerker advokat Danielsen, som mener Nav tok feil.

De fikk fullt medhold på dette punkt i tingrettens dom.

Håper arbeidsministeren setter foten ned

I dommen er det vist til at Stortinget har ment å gi en raus betaling og behandling av dykkerne og deres etterlatte. Det legges til grunn at det ikke kan ha vært meningen å frata etterlatte utbetaling slik Nav gjorde i dette tilfelle.

– Vi håper nå bare at staten aksepterer dommen avsagt av staten mot staten. Ansvarlige statsråd, arbeidsminister Robert Eriksson, har hatt en prinsipielt sett riktig holdning. Vi håper han nå setter foten ned og nekter regjeringsadvokaten å anke, sier Danielsen, som mener lagmannsretten uansett vil måtte komme til samme resultat.

– Enken bør få slutt på seigpiningen, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere