Dykkernes paradis

Det strides om hvilke steder som har den beste dykkingen i verden. Her er noen destinasjoner hvor dykkere trives som fisken i vannet.

28.11.05 11:43

(SIDE2): Interessen for dykking brer om seg. Det kan nesten virke som om det å oppholde seg under vann er blitt naturlig for noen mennesker. Enten man driver med fridykking eller apparatdykking, så har dette blitt en viktig del av ferien for velidig mange.

Få opplevelser kan slå dykking når vannet er krystallklart, det marine livet overveldende og temperaturene behagelige. Bli som Steve Zissou eller Jacques Cousteau uten for store anstrengelser. Her er noen av favorittene som ofte trekkes frem:

Beqa Lagoon på Fiji

Et berømt dykkested som allerede er godt kjent for sine vakre flora under havoverflaten. Fargerike koraller og unik topografi under vann gjør dette området spesielt, selv for erfarne dykkere.

De største opplevelsene får du når det er vinter på Fiji, fra mai til oktober. Caesars Rocks, Nisici Rocks og Side Streets er tre områder som skiller seg ut. Her er formasjonene morsomme og det er heller ingen mangel på tropisk fisk.

Øya Sipadan ved Borneo

Flere dykkere betyr mer aktivitet og igjen mindre marint liv, men denne øya er så langt et hederlig unntak.

Skilpadder er et yndet objekt for et vellykket dykk og her finnes det hundrevis. En overbegeistret dykker kan på nettsidene til Dive Site Directory fortelle at han talte mer enn femti av dem på et dykk. Dette kom bare i tillegg til hvalhai, hammerhai, manta rokke, barracuda og skorpionfisk, som det også finnes store mengder av rundt øya.

De nederlandske Antillene og Bonaire

Dette er en øy som i all hovedsak er dedikert til dykking. Hele øya er omgitt av marineområder som omtales som en park. Denne betegnelsen gjør at alt av liv under vann er beskyttet og vernet. På denne måten får dykkere en unik mulighet til å se noe som er et uberørt økosystem under vann.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: scanpix

I det Karibiske hav og på de over 100 dykkestedene som ligger rundt øya Bonaire er det best å dykke mellom september og desember. Da er værforholdene i det minste på sitt mest rolige.

Haisommer på Catalina

En av øyene utenfor den sørlige kysten av California og et yndet sted for å dykke sammen med forskjellige haier. På revene rundt øya eller ute i det blå havet er mulighetene store for å få med seg dette myteoppspunne dyret.

Her ute i Stillehavet kan man oppleve å få nærkontakt med tigerhai, mako hai, blåhai og leopardhaier.

Finn rokkene rundt Yap

Blant hundrevis av øyer i Mikronesia finner vi Yap. En naturskjønn øy som tiltrekker seg naturinteresserte fra hele verden. Under vann er sjansene de beste i verden for å møte på en diger manta ray. En stor rokke som er Stillehavet verdig.

Her er det ingen hoteller eller barer å se på øyas strender, men dykkingen stedet har å tilby er til gjengjeld helt unik. Det beste tidspunktet å dykke er utenfor regnsesongen, mellom desember og april.

Bazaruto Archipelago

Utenfor kysten av Mosambik, mot det indiske hav, ligger fire øyer som innehar drømmeforhold for dykkere. Her kan den undersjøiske nasjonalparken by på mer enn bare fargefulle rev og klart vann. Fantastiske nattdykk og utforskningen av gamle skipsvrak står i tillegg høyt på lista over aktiviteter.

En sjøku eller en gjeng nysgjerrige delfiner er heller ikke å forakte.

De fleste dykkene foregår ute i åpent vann, men med øyene innenfor synsvidde. På disse breddegradene er det best å reise i sommermånedene juni, juli og august, for da er ikke varmen uutholdelig.

Rødehavet og Ras Mohammed

Med fare for å dykke i kø, kan allikevel nasjonalparken Ras Mohammed by på eksepsjonelle begivenheter. Ytterst på sørspissen av Sinaihalvøya, rett ut i Rødehavet, florerer livet under vann. På land, litt mer inn i ørkenen og inn mot Persiabukten, florerer det av hoteller langs strendene, klippene og sanddynene.

I tillegg til en rekke vrak, kan dette området skilte med en stor variasjon av dyreliv og koraller. Noen dype rev og sterke undervannsstrømmer kan gjøre selve dykket til en passende utfordring for de fleste.

I hjertet av Great Barrier Reef

Øya Heron skulle være midt i blinken for alle som kunne tenke seg å dykke i ferien. Dette er det beste utgangspunktet for å utforske verdens største rev og alt det dyrelivet som det bringer med seg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix/afp

Dette er både en nasjonal og ytterst naturlig skatt for Australia. Mange av aktivitetene her finner du også andre steder i verden, men dykking vil alltid være best på Great Barrier Reef sier de som har besøkt stedet. Dykkingen er bra året rundt, men helt eksepsjonell mellom april og september.

Haisafari utenfor Cape Town

Der Atlanterhavet møter det Indiske hav er det ingenting å si på mattilgangen for en hai. Ved hjelp av et bur og litt åte kan skrekkelige scener utspilles rett foran øynene på deg. Dagsturer ut fra Cape Town i Sør-Afrika er enkleste løsningen.

Bare navnet Shark Alley skulle være garanti nok for å få med seg disse majestetiske skapningene i sitt rette element. Hvithaien kan også observeres fra dekket av en båt, der den kaster seg opp over vannoverflaten, i jakten på en stakkars sel.

Similanøyene

Nok en nasjonalpark under vann. Øygruppen Similian 10 mil utenfor vestkysten av Thailand er rangert blant de ti beste dykkedestinasjonene i verden.

Variasjonen i dyreliv, vegetasjon og miljø under vann gjør dette området til noe helt spesielt for dykkere. Det tar rundt tre timer å komme seg til øyene med båt, men da får man også «hele» havet for seg selv. Sikten er i tillegg på over 30 meter og strømmene i havet på østsiden av øyene er svake.

Norskekysten

Å være dykkerturist i eget land er en velsignelse. Hele kysten vår er et eldorado for dykkere, og da tar vi utgangspunkt fra Lindesnes til Nordkapp. Vannet er kanskje litt kaldt, men mulighetene er nesten uendelige. Her er det bare å ta kontakt med nærmeste dykkerklubb og hoppe inn i en passende tørrdrakt.

Her er noen norske favoritter:

  • Øygarden utenfor Bergen kan by på rikelig fangst.
  • Hustavika, sør for Kristiansund, er kjent som norgeskystens skipsgravsted.
  • Bodø og Saltstraumen er allerede verdenskjent.
  • I Lofoten er det ingen mangel på dykkerdestinasjoner.
  • Kongekrabbene ligger å venter på deg langs Finnmarkskysten.

Nyttige lenker for dykkere på tur.

(Kilder: Lonely Planet, AskMen.com Unrealdive og Dive Site Directory.)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.