RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dyp mistillit i Molde-saken

Høie kan ikke ha unnlatt å vite hvem han i realiteten satte til å følge sykehussaken i mål, mener kommentatoren. 
Høie kan ikke ha unnlatt å vite hvem han i realiteten satte til å følge sykehussaken i mål, mener kommentatoren.  Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
- Høie valgte side allerede i sommer.

(Kommentar/Tidens Krav) En sein kveld i oktober ringte jeg en sentral tillitsvalgt og spurte om det var slik at det var forfattet et brev der man krevde toppsjefen i Helse Midt-Norge sin avgang.

– Kjenner du innholdet, spurte kilden.

– Nei, svarte jeg.

– Da får du ikke vite det heller, sa kilden, og lot det skinne gjennom at en offentliggjøring ikke var nødvendig for å oppnå det man ville.

Les også: Høie ville ha Molde allerede i sommer

Neste morgen sto imidlertid den tillitsvalgte Molde-legen Bernd Müller på NRK Møre og Romsdal og adresserte kravet åpent og omsvøpsløst. Brevet var sendt departementet, proklamerte han. Man skulle tro en statsråd ville være forsiktig med å føye fagforeningene i en topplederstrid, men samme ettermiddag velsignet Bent Høie Molde-legens krav om Trond Michael Andersens avgang. – Jeg er glad for at Daniel Haga har takket ja til å bli konstituert i stillingen som administrerende direktør, sa Bent Høie til NTB.

Les også: Bør utsette milliardvalg etter skitten maktkamp

Høie kan ikke ha unnlatt å vite hvem han i realiteten satte til å følge sykehussaken i mål. Som fagdirektør i Helse Midt-Norge var Haga strategen bak Strategi 2020, som tok åpent sikte på å legge ned Kristiansund sjukehus som akuttsykehus. Det ledet blant annet fram til det famøse vedtaket på Vikaneset i 2010, der akutt og føde i Kristiansund ble vedtatt flyttet til Molde.

Etter å ha blitt satt grundig på plass av Strøm-Erichsen samme høst forsvant Haga over i en engasjementsstilling. Toppsjef Gunnar Bovim sa opp for å bli rektor, og et nytt Helse Møre og Romsdal under ledelse av Astrid Eidsvik gikk i gang med å rydde opp i det kaoset av mistenksomhet og mistro som skrivebordslegene og makt­byråkratene i Stjørdal hadde skapt., skriver Tidens Krav.

Den jobben gjorde Eidsvik så godt at både den avtroppende og den påtroppende helsestatsråden benyttet enhver anledning til å rose prosessene i Helse Møre og Romsdal. De ble framholdt som forbilledlig åpne og egnet til å skape tillit. Særlig det enstemmige vedtaket om fellessykehus før jul i 2012 ble framstilt som et fremragende stykke ledelse i en så betent sak.

Det varte fram til det kom utredninger som først skrinla et sykehus på Eikrem og deretter nullstilte Molde-miljøets hovedargumentasjon om rekruttering. At også Kristiansunds argumenter ble effektivt nullstilt av Eidsvik hindret ikke at det kom stadige Molde-anklager om en styrt prosess. Det var ikke fordel Molde, og det skulle det være. Høsten 2013 gikk derfor toneangivende politikere rundt på kontorene i Stjørdal og uttalte seg kritisk om Astrid Eidsviks økonomistyring. De var åpenbart ikke trygge på henne og ville ha trusselen hun representerte eliminert. Ja, etter den senere avsettelsen av Andersen/innsettelsen av Haga ble Müller ble så høy på seg selv at han i et intervju med Trønder-Avisa åpent forsøkte å samle en trønderfront også mot Eidsvik.

De siste ukene fram til bomben sprang artet seg som en kamp om et slags momentum i sykehussaken. Alle som har fulgt saken vet nemlig at tomtevalget er en vanskelig beslutning begge styrene har kviet seg for å ta. De fleste ville blitt takknemlige for å støtte seg på en grundig gjennomarbeidet og faglig vanntett anbefaling. Problemet for Haga & Co var at det var Astrid Eidsvik som skulle ta avsparket. Samtidig kunne hun ikke konfronteres før hun viste kortene.

Styreleder Ola H. Strand i Helse Midt forsøkte å få styrene på offensiven med å samle dem til et hemmelig møte på Gardermoen, uten at jeg tror man ble så mye klokere av hvor landet lå. Da Eidsvik leverte sine anbefalinger i idéfaserapporten til kvalitetssikring, skal «uenigheten» ha blitt satt stadig mer på spissen. Eidsvik ble hvitere og hvitere i ansiktet etter hvert som hun skjønte at Haga ville overkjøre henne med en vekting som etter alt å dømme ville gi en annen konklusjon. Det toppet seg da kvalitetssikrerne, som hadde Helse Midt-Norge som formell oppdragsgiver, skal ha støttet Hagas innvendinger, skriver Tidens Krav.

En sentral kilde sier:

– Astrid Eidsvik er noe så sjeldent som en leder med 100 prosent integritet. Hun har ledet denne prosessen fra starten og er en person som vil stå på det hun er overbevist om vil være den faglig riktige beslutningen. Her skulle hun ikke det, og da gikk hun heller av. Det står det respekt av, noe det er vanskelig å si om ledelsen i Helse Midt-Norge.

Hvor Eidsvik egentlig ville, får vi senest vite når Hagas innstilling for styret i Helse Midt-Norge blir kjent i neste uke. Han vil nødvendigvis ha det Eidsvik ikke ville ha. Å hevde at man kan fremme saken for styret i Helse Møre og Romsdal uten innstilling er dermed det reneste tøv. Hagas innstilling vil for alle praktiske formål fungere som fasit. Det eneste som nå mangler på den fullkomne beslutningsparodi er at heller ikke Haga skal mene noe, for ikke å røpe hva Eidsvik ville ment, men «overlate beslutningen til styret». Så skal man vel følge Almlid-metoden og leie et rom for å «kaste litt ball» kvelden før styremøtet.

Det er ingen kilder som tør, kan eller vil bekrefte hvor sykehuset ville havnet om Eidsvik hadde fått dra sin konklusjon etter tre og et halvt års intenst arbeid. Jeg velger likevel å slå fast at hun gjorde et ærlig og saklig forsøk på å legge fellessykehuset til Nordmøre, og at det var det som kostet henne jobben.

Les flere saker hos Tidens Krav.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere