RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dyr euro kan gi EØS-baksmell for Norge

Oslo (NTB): Norges EU-innbetalinger for 2009 kan bli langt høyere enn planlagt på grunn av prishoppet på euro.

Finanskrisen har gjort at euroen er dyrere, og Norges forpliktelser til EØS-innbetaling for i år er nesten 700 millioner kroner mer enn da statsbudsjettet ble planlagt. Det skriver Nationen.

? Det er åpenbart at hvis eurokursen fortsetter slik, blir det dyrere for Norge. Men vi står jo ved våre forpliktelser, sier seksjonssjef Steinar Hagen ved seksjon for Sentral-Europa- og EØS-finansieringsordningene, som administrerer utbetalingene av Norges EØS-bidrag.

Statsbudsjettet for 2009 ble planlagt for et halvt år siden. Da ble det satt av 2,04 milliarder kroner til å dekke de ulike forpliktelsene knyttet til landets årlige EØS-bidrag. Euro-kursen ble satt til 7,9885 kroner.

Deretter begynte oljeprisen å falle, og finanskrisen svekket den norske krona. Med dagens kurs på 9,55 kroner per euro blir dermed EØS-bidraget langt høyere enn antatt.

Så langt har Norge utbetalt 13,6 prosent av de 1,3 milliarder euroene som skal utbetales for perioden 2004-2009. Utbetalingene skjer til en rekke ulike prosjekter, fortløpende gjennom året. Derfor er det ifølge Hansen vanskelig å regne nøyaktig på hvilke konsekvenser den høye eurokursen kan få.

? Vi fikk beskjed om å legge en eurokurs på 7,9885 kroner til grunn. Blir det behov for justering av beløpet, tas det i forbindelse med revidert statsbudsjett, sier han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere