RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dyr på fem gårder kan ha kugalskap

Illustrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Kan være fare på ferde for flere kyr.

Besetningene befinner seg på fem gårder, to i Nord-Trøndelag, to i Sør-Trøndelag og en i Oppland. Tilsynet gir ikke mer detaljerte opplysninger om beliggenheten.

Disse dyrene er lokalisert og flyttes ikke fra sine besetninger før endelig diagnose er avklart, opplyser Mattilsynet i en pressemelding.

Veterinærinstituttet venter på prøvesvar fra EUs referanselaboratorium i England for å få bekreftet eller avkreftet om den første av disse fem dyrene har kugalskap. Svarene kommer tidligst i midten av neste uke.

De fire kyrne som blir undersøkt, kommer fra samme kvige. Fjøsene er sperret av i påvente av smitteundersøkelsen i England, får Trønder-Avisa opplyst hos tilsynet.

Blir diagnosen bekreftet, tror tilsynet at de også får svar på om det dreier seg et klassisk eller atypisk tilfelle av kugalskap – bovin spongiform encefalopati (BSE).

– BSE smitter ikke fra dyr til dyr. Det er heller ingen grunn til å være bekymret for å innta kjøtt eller melk. Denne kua ble destruert og ingen deler av kua ble sendt til slakteri, sier seksjonssjef Solfrid Åmdal i Mattilsynet.

Veterinærinstituttet meldte tirsdag 20. januar om et mistenkt tilfelle av kugalskap, etter at hjerneprøver tatt i forbindelse med et overvåkingsprogram var positiv for BSE i de innledende prøvene. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere