RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dyre norske aksjefond

Sist oppdatert:
Norske forvaltere av aksjefond belaster kundene med høyere avgifter enn i andre land. Christian Klerck Nilssen i analyseselskapet Morningstar Norge peker på at det er færre konkurrenter i Norge
Du kan sjekke både forvaltningshonorarer og annen informasjon om ulike fond på vår fondsseksjon, som drives i samarbeid med Morningstar Norge: iMarkedets fondsside

Børsoppgangen har ført til ny optimisme blant fondssparerne. Tegningen i aksjefond er på vei opp.

Men tall fra firmaet Morningstar Norge, som lever av å analysere fondsmarkedet, viser at vi i Norge betaler mer enn dansker og svensker til forvaltere av aksjefond. Vi betaler også mer enn snittet i Europa og i USA.

Gjennomsnittlige forvaltningsavgiften for til sammen 244 norskregistrerte aksjefond ligger på 1,49 prosent i året. Svenskregistrerte aksjefond tar en gjennomsnittlig forvaltningsavgift på 1,21 prosent, mens danskregistrete aksjefond 1,22 prosent, basert på opplysninger i Morningstars database.

- De tar seg bedre betalt, rett og slett. Og de dytter kostnadene over på fondssparerne, sier analysesjef Christian Klerck Nilssen i Morningstar Norge til iMarkedet.

Klerck Nilssen peker på at det er relativt få aktører på det norske fondsmarkedet. - Det første tanken er rett og slett at det er færre aktører i det norske markedet. De store er ganske dominerende, sier han.

Den årlige forvaltningsavgiften er viktig fordi den trekkes fra avkastningen til andelseierne. En høy forvaltningsavgift vil dermed redusere din avkastning mer enn om avgiften er lav.

Tallene kan synes små, men fordi de aksjefond er en langsiktig spareform kan slike forskjeller gi dramatiske forskjeller i hva man sitter igjen etter lang tids sparing, for eksempel til en hyggelig pensjonisttilværelse.

Snittet for europeiske aksjefond er ifølge Morningstar 1,32 prosent, mens snittet i USA er 0,7 prosent.

Det er stor forskjell på avgiften på ulike fond. De billigste er normalt såkalte indeksfond, som passivt aper etter en viss kurv av aksjer, for å gi en normal markedsavkastning på en billigst mulig måte.

Fond hvor forvalterne aktivt plukker aksjer vil være dyrere.

Avgiften regnes inn før de andelsverdiene som oppgis i fondstabellene, og er en viktig grunn til at flertallet av aksjefond vanligvis ikke slår markedet som sådan.

Morningstar påpeker også at såkalte fond-i-fond, hvor man kjøper et paraplyfond som igjen består av ulike underfond som kan investere i ulike verdipapirer, ofte kan bli dyre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere