RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FLOKE: Hannkatten fra Emse hadde en stor floke i pelsen som en ofte ser på villkatter.
FLOKE: Hannkatten fra Emse hadde en stor floke i pelsen som en ofte ser på villkatter. Foto: Dyrebeskyttelsen Norge Hadeland

Dyrebeskyttelsen frykter stort utbrudd av katteaids

Sist oppdatert:
Dyrebeskyttelsen har fått påvist katteaids og FIV på åtte-ni villkatter siden i fjor. Nå slår de alarm og er redd det skal ramme vanlige huskatter.

(HADELAND): I fjor begynte Dyrebeskyttelsen Norge Hadeland å teste hannkatter de fikk inn fra gata systematisk for FIV og katteaids. Resultatet har vært mildt sagt skremmende.

– Det er mange flere katter som er smittet enn vi var klar over. Av dem som er testet, er så mye som 70–80 prosent smittet av FIV. Nylig fikk vi inn en katt fra Jevnaker som hadde utviklet katteaids, som er stadiet etter FIV, forteller leder Kristin Bjerkås, til avisa Hadeland.

Sykdommen er uhelbredelig, og kattene Dyrebeskyttelsen påviser sykdommen hos blir avlivet.

Åtte-ni katter avlivet

– Når så mange villkatter har sykdommen, er det bare et tidsspørsmål før huskatter som er i folks eie, får sykdommen. Særlig katter som ikke kastrert eller sterilisert er utsatt, sier Bjerkås.

Siden testingen startet i fjor har Åtte-ni katter blitt avlivet på grunn av sykdommen. Alle tre kommunene er representert.

– Dette begynner å bli et stort problem, men foreløpig er det ingen andre enn oss som mener det, mener Bjerkås.

Hun tror de bare har avdekket toppen av isfjellet. Det er fortsatt mange villkatter igjen der ute, og Dyrebeskyttelsen mistenker at mange av dem er bærere av sykdommen.

Hadeland har fått bilder av en katt som hadde FIV. Denne katten holdt til i området rundt Emse i Moen. Bjerkås mener katteeiere i området bør være bekymret.

Var en slåsskjempe

– Denne katten har helt klart påført katteeiere i Emse dyrlegeutgifter. Den har vært en slåsskjempe, og har garantert påført andre katter skader. Da er det ikke utenkelig at den har overført smitte heller, tror Bjerkås.

Så langt har Dyrebeskyttelsen betalt FIV-testene fra egen konto. Hver test koster 600 kroner. Håpet er at Mattilsynet skal få opp øynene for at dette er et problem og betale for testene i framtida.

– De betaler for avliving, men foreløpig har vi ikke fått de til å betale testene, forteller Bjerkås.

Den siste katten som ble avlivet for katteaids holdt til på Kalvsjø. Denne katten ble avlivet onsdag denne uken.

– Denne katten hadde tydelige tegn på sykdommen, blant annet sår og skader som ikke leget seg selv, sier Bjerkås.

Les flere saker fra Hadeland her.

BLINKHINNE: Katten hadde blant annet ødelagt blinkhinne på øyet og bar preg av slåssing.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere