RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dyrene som dreper flest mennesker

MØ: Kuer dreper årlig flere mennesker enn hai gjør. Stort sett er de ålreite dyr, da.
MØ: Kuer dreper årlig flere mennesker enn hai gjør. Stort sett er de ålreite dyr, da. Foto: Fredrik Varfjell (Scanpix)
Redd for hai? Du har (statistisk) mer å frykte fra kua.

Er du livredd hai når du bader, eller å bli bitt av giftige slanger når du går tur i skogen? Selvsagt er ikke det unaturlig – skulle du være så usannsynlig uheldig å møte på en hai når du bader, så er dyret et dødelig våpen med sine rader med sylskarpe tenner.

LES også: Kvinne på snorkletur drept av hai

Men sjansen for at du skal bli drept av hai er ikke stor – sjansen for å møte på langt farligere dyr, som anses som langt mer søte og er langt vanligere å treffe på, er større.

Tallene som gjengis her er hentet fra USA, og slik sett vil kanskje enkelte hevde at dette er lite relevant for norske forhold. Sammenligningen kan uansett være interessant, for å vise at det vi ofte er redde for, er svært lite sannsynlig skal skje. Og slutt-poenget i Independentsartikkel kan kanskje være noe flere bør få med seg.

FARLIG? eller ikke.. tar du sjansen?

Men først altså: Tallene er fra 2001 til 2013, og viser gjennomsnittlige dødsfall forårsaket av dyr. Når det gjelder hai, dør i snitt et menneske årlig av haiangrep i USA. Det samme gjelder alligator og bjørn. Her hjemme vil de tallene sannsynligvis være 0, for øvrig.

Når det gjelder giftige slanger, dør seks mennesker i snitt hvert år i USA, og sju dø av edderkoppbitt.

LES også: Sexlyden du ikke vil høre

Så kommer det som kanskje kan overraske – i snitt dør det årlig 20 mennesker i statene, som følge av ku-angrep. Dette er i hovedsak dødsfall i forbindelse med arbeid med dyrene, så det er lite å frykte om man kjører forbi en bondegård. Hunder står for 28 dødsfall i året, mens gruppen «andre dyr» - som griser, hest og reinsdyr - står for 52.

For de som er redde for de sorte og gul-stripede, er kanskje neste avsløring skumlere – ettersom disse skapningene også er svært vanlige her i Norge. Årlig mister 58 amerikanere livet som følge av stikk fra bier, veps og humle. Årsaken er i de fleste tilfellene anafylaktisk sjokk.

Det er altså 28 ganger så stor sjanse for å bli drept av ku, som av hai, i USA. Dyre-dødsfall utgjør uansett bare 0,008 prosent av alle dødsfall i landet, og for å få frem poenget, har avisen også samlet inn tall på hvor mange som dør i trafikken hvert år.

Over 30.000 mennesker mister livet i trafikken.

LES også: Historisk lave dødstall i trafikken
OG: Flere blir alvorlig skadet i trafikken i Oslo

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere