RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
SIRKUS: En elefant hos Sirkus Merano hilser på barna. I 25 år har NOAH, organisasjonen for dyrs rettigheter, kjempet for et forbud mot sirkuselefanter.
SIRKUS: En elefant hos Sirkus Merano hilser på barna. I 25 år har NOAH, organisasjonen for dyrs rettigheter, kjempet for et forbud mot sirkuselefanter. Foto: Torgrim Rath Olsen (Nordlys)

Dyreorganisasjon: - De blander jo kortene fullstendig

Sist oppdatert:
NOAH reagerer på at Cirkus Merano hevder elefantvideoen deres er et falsum.

Denne uken publiserte NOAH, organisasjonen for dyrs rettigheter, filmen «Noen kaller det underholdning». Filmen viser blant annet elefanter - både unge og gamle - som blir trent opp ved hjelp av pisk og krok.

Cirkus Merano er nå det eneste sirkuset i Norge som bruker elefanter i sine forestillinger. Cirkus Arnardo - som er det andre store norske sirkuset med dyr - kunngjorde tidligere i år at de dropper elefantene.

- Det er et falsum av en film som er lagt fram, sa Meranos informasjonssjef Turid Beth Hansen til Nettavisen torsdag.

Det får pressekontakt i NOAH, Siri Martinsen, til å reagere.

- Merano blander jo kortene fullstendig. Hva de mener med at filmen er et falsum, er for meg vanskelig å forstå.

Hva mener du? Er det ok med elefanter på sirkus, eller ikke? Si din mening nederst i saken!

Les også: - Vi har ledd, mens de har lidd

Les også: - Sirkuselefantene blir ikke mishandlet

REAGERER: Pressekontakt i NOAH, Siri Martinsen. Foto: Bente Isefjær / NOAH

- Sterk faglig vinkling
Hun sier filmen er laget for å vise folk hvordan det er mulig for sirkusarrangøren å ha så god kontroll på et så stort dyr.

- Filmen er laget med en sterk faglig vinkling. Alle klippene av voksne elefanter er filmet i Norge. Klippene med unge elefanter er tatt fra utlandet, og viser hvordan de går gjennom et såkalt breakdown etter å ha blitt fanget inn fra naturen.

- Dette er en prosess der man bryter ned dyret mentalt og fysisk, slik at det gir opp. Etter dette blir dyret klart for trening fordi det adlyder lettere. Det er en grusom prosess, og ikke forsvarlig.

Martinsen har lest Nettavisens sak, hvor Merano for første gang snakker ut om kritikken rundt elefantbruk. Hun synes sirkuset kommer med dårlige unnskyldninger.

- Å si at dyrene er ferdig trent, og at de var det da de fikk dem for 40 år siden, er å lukke øynene. Det er sånn at dyrene må vedlikeholdstrenes. Når vi vet hvordan disse dyrene har blitt trent opp, så er det vår jobb å ta ansvar for å forby det.

- Overlat elefantene til sanctuaries
Ifølge Meranos informasjonssjef er deres elefanter 43 og 44 år gamle. Siden det er totalforbud mot import- og eksport av elefanter, mener hun at det om 10-12 år - når elefantene dør - ikke lenger er mulig å ha sirkuselefanter.

- La oss gi elefantene en verdig avslutning på livet, sa hun til Nettavisen.

Dette får Siri Martinsen til å stusse.

- De sier at de vil gi elefantene en verdig avslutning på livet. Det er jo det vi ønsker også. Hvis det er det Merano virkelig vil, så bør de overlate elefantene til såkalte sanctuaries. Dette er store områder hvor dyr som har levd i fangenskap kan utfolde seg og sosialisere seg.

- Å si at de har hatt elefantene i 40 år, er ikke noe argument for å fortsette, sier hun.

Kjenner til brudd på forbudet
Til tross for at det er import- og eksportforbud på elefanter i hele verden, kjenner Martinsen til at dette brytes.

- Det fanges fortsatt inn og trenes opp unge elefanter. Det er dokumentert at det foregår smugling over grenser og at elefantene blir brukt i turistshow. Da er dyrene inne i bransjen, og kan lett selges videre. Dette er grunnen til at vi må stanse etterspørselen.

I 2009 fikk NOAH analysebyrået Visendi til å gjøre en undersøkelse blant sirkusbesøkende. Ett av spørsmålene i undersøkelsen var om det viktigste med et sirkus er elefantene.

- Her svarte kun 15 prosent at de var enig med påstanden. Vi har sett at det har blitt større bevissthet rundt dette de siste årene, sier Martinsen.

Miljøpartiet De Grønne jobber for å forby sirkuselefanter i Norge.

- Vi vil jobbe for å endre forskriftene for dyr i sirkus fra Stortinget, og vil fortsette å jobbe for lokale forbud mot utleie av tomter til sirkus med dyr. Vi bør heller tilrettelegge for andre aktiviteter for barn og familier, slik som sirkus uten dyr, sier Une Aina Bastholm, 1. vara til Rasmus Hansson på Stortinget for Miljøpartiet De Grønne.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere