Gå til sidens hovedinnhold

Dyreplageri

Viggo Mortensen har tatt steget ned fra tronen i ”Ringens Herre” til rytter i ”Hidalgo”. En nedtur på flere måter.

Hidalgo – USA 2004. Regi: Joe Johnston. Med: Viggo Mortensen, Omar Sharif, Zuleikha Robinson, Adam Alexi-Mall og Louise Lombard.

Aldersgrense: 15 år.

Med den arabiske ørkenen som bakteppe lirer både rytter og hest av seg floskler på løpende bånd. Det er ikke måte på heltemot og vilje fra våre amerikanske venner.

“Hidalgo” er navnet på en hest av typen mustang. Denne legenden av en hest var viden kjent for å vinne alt av langdistanseløp. Dermed blir både hest og rytter invitert til et klassisk løp gjennom den arabiske ørken.

Cowboyen som nå skal kjempe med arabiske fullblodshester heter Frank T. Hopkins. En halvblods indianer som har vært ute en vinterdag før. Nå er det derimot ørkenens farer som venter. Et løp på liv og død for rytteren og 4000 km med dyreplageri for hesten.

Igjennom denne såkalte sanne historien skinner det amerikansk selvforherligelse fra alle kanter. I lys av dagens politiske bilde må det ha vært lett å skaffe penger til dette filmprosjektet. Arabere blir ikke akkurat beskrevet på en positiv måte.

Noe spenning i forhold til løpet gjennom ørkenen er det heller ikke. Det legges opp til at cowboyen både skal finne seg selv og veien til mål.

Det hele er vakkert filmet, men historien har ikke innhold nok til å bære en film på over to timer. Dette blir i beste fall bare en bleik liten kopi av ”Lawrence of Arabia”. Tørst blir du heller ikke.

Reklame

Shoppingfesten fortsetter - Sjekk søndagens Black Weekend-salg