Dyrere å sende småpakker

Konsernsjef Dag Mejdell i Posten.

Konsernsjef Dag Mejdell i Posten. Foto: (Birger Morken/Posten)

Posten mer enn dobler prisen på enkelte forsendelser.

01.11.11 12:32

Prisen for å sende et brev på mellom 100 og 350 gram med en tykkelse på over 2 centimeter, øker fra 15 til 32 kroner.

For brev mellom 125 og 500 gram varierer prisøkningene mellom 0 og 12 prosent, mens prisen går ned for brev/pakker mellom en og to kilo.

Posten viser til at det koster mer å behandle den typen brev som får den største prisøkningen.

Økningen vil ramme bedrifter som sender små pakker særlig hardt. En av dem er Rodenstock Norge, som sender brilleglass til optikerbutikker over hele landet i små pakker.

Kort varsel

- Vi vil få en prisøkning på 29 prosent i 2012. Dette kommer med kort varsel etter at budsjettene våre var lagt, sier Elin Mesna Helliksen i Rodenstock Norge.

- Det blir vanskelig å drive næringsvirksomhet når Posten kan tillate seg å være i den grad uforutsigbar. To og en halv måned er knapp tid for en slik prisøkning.

Hun viser til at Posten skal holde kostnadsbaserte priser der de er alene i markedet.

- Posten øker prisene der de ikke har konkurranse mens de går kraftig ned i pris der de møter konkurranse. På små sendinger øker prisen nesten 30 prosent mens prisen går ned med 35 prosent på tyngre pakker der Posten konkurrere med selskaper som Schenker og Tollpost.

Dyrere i distriktene

- Posten er monopolist etter ønske fra politikerne. Det skal koste det samme å sende post over hele landet. Konsekvensen av denne omleggingen kan bli at vi må sende mange sendinger samlet med Schenker/Tollpost til de største byene og bruke lokale distributører derfra. Men det vil ikke være mulig til alle kundene, og da må vi øke forsendelseskostnadene. Da kan det blir 30 prosent dyrere for en butikk i Hammerfest å motta varene enn for en butikk i Bogstadveien, sier Helliksen.

Mindre post

- Bakgrunnen for prisøkningen er at postmengden går ned. Vi må gå gjennom alt vi gjør og se på om det er riktig priset. Vi foretar kostnadskutt og effektiviserer også, men det er ikke nok, sier informasjonssjef Jørn Michalsen i Posten.

Han forklarer at prisen øker mest for brev som er mellom 2 og 7 centimeter tykke og veier mellom 100 og 350 gram.

Det er innført et såkalt formattillegg for brev med tykkelse over 2 centimeter. Tidligere gjaldt dette tillegget bare når brev var over 7 centimeter tykke.

- Brev som er over 2 centimeter i tykkelse kan ikke behandles helautomatisk i maskinene våre, derfor er de mye dyrere å distribuere enn vanlige brev, sier han.

Kostnader

Dette fører til at portoen på et brev på mellom 100 og 350 gram, som er mellom 2 og 7 centimeter tykt, øker fra 15 til 32 kroner for vanlige kunder som frankerer med frimerker. For bedrifter med avtale med Posten, og som for eksempel bruker frankeringsmaskin, blir økningen litt mindre.

Michalsen sier at omleggingen ikke er gjort av konkurransemessige grunner. Posten har monopol bare på sendinger under 50 gram.

- De nye prisene er kostnadsbaserte. Vi har regnet på hva det koster å behandle ulike typer brev, og fastsatt de nye prisene ut fra det, sier Michaelsen. Han forteller at Posten har fått reaksjoner på de nye prisene, men ikke så mange foreløpig.

- Vi har forståelse for at de det gjelder reagerer, men det var nødvendig å gjøre noe med denne typen brev, sier informasjonssjefen. Han legger til at Posten har sendt ut de nye prisene så tidlig de kunne, og i rimelig tid før 1. november som er varslingsfristen for portoøkninger.

(ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.