Gå til sidens hovedinnhold

Dyrere flybilletter og møbler trakk prisindeksen opp

Oslo (NTB): Konsumprisindeksen steg med 0,7 prosent fra januar til februar. Dyrere flybilletter og møbler er de viktigste grunnene.

Siden februar i fjor, har konsumprisindeksen (KPI) steget med 1 prosent, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Prisene på møbler, tepper og reparasjoner steg med hele 10,6 prosent i årets andre måned, en endring SSB sier primært skyldes at prisene var ekstra lave på grunn av det tradisjonelle nyttårssalget.

Dyrere flybilletter førte til at transporttjenester ble 5 prosent dyrere, mens matvarer ble 0,8 prosent dyrere fra januar til februar. Mammutsalget førte til at bokprisene sank med 22,4 prosent, noe som bidra til å dempe veksten i KPI.

Den såkalte kjerneinflasjonen - konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og energivarer, også kjent under forkortelsen KPI-JAE - hadde en tolvmånedersvekst på 1,1 prosent fra februar i fjor til samme måned i år. Fra januar til januar var KPI-JAE 0,1 prosentpoeng høyere, men fortsatt lavere enn Norges Banks anslag på 1,3 prosent. DNB mener dette vil bidra til at sentralbanken legger fram prognoser for en lavere rentebane i forbindelse med rentemøtet torsdag, skriver E24.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler