RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dyrt for mobberne

Sist oppdatert:
Det er for uøkonomisk i lengden å mobbe på sms. Det er derfor ikke så vanlig med systematisk SMS-mobbing over tid, hevder Therese Dahn Næss som skriver hovedfagsoppgave om temaet mobilmobbing.

Therese Næss leverer snart sin hovedfagsoppgave i medievitenskap ved Universitetet i Oslo om mobbing på SMS. Hun har intervjuet ungdommer i Oslo om deres forhold til denne formen for mobbing.

For dyrt
- Min erfaring er at det skjer en del sjikanering over mobiltelefonen, men lite systematisk mobbing. Det blir sendt både truende og sårende tekstmeldinger, men det er sjelden at mottakeren får mer enn et par stykker. Det er rett og slett for uøkonomisk for mobberne, hevder Næss.

SMS-Krangling
Ungdommene Næss har intervjuet fortalte at en del mobbe-SMS blir sendt anonymt, men i mange tilfeller vet mottakeren hvem avsenderen er. I tillegg er det en del krangling over SMS, hvor det blir sendt kjipe meldinger fortløpende fram og tilbake mellom avsender og mottaker. Men dette oppleves vanligvis ikke som mobbing, i og med at man selv er deltagende i prosessen, mener Næss.

Krisemaksimerer
Næss understreker at det er mye som tyder på at det blir sendt mye sårende og truende SMS blant ungdom, og hun synes det er viktig å ta denne formen for mobbing alvorlig. I følge hennes undersøkelse tyder materialet likevel på at det er mer snakk om enkelttilfeller enn langtids mobbing. Næss hevder Barneombudet og andre krisemaksimerer utbredelsen av SMS-mobbingen.

Fakta:
¿ SMS er korte tekstmeldinger som sendes fra en mobiltelefon til en annen via et system som kalles Short Message Service (SMS)

¿ SMS ble opprinnelig utviklet for å gi mobilbrukeren kontakt med mobilsystemets postkasse, slik at man kunne få beskjed om hvem som eventuelt hadde ringt.

¿ I Norge er det ca. 4 millioner mobiltelefonnumre, hvorav 44 prosent av dem er kontantkort.

¿ Omtrent 1/4 av alle mobilnumre er uregistrerte. Blant de registrerte numrene foreligger det en del fiktive identiteter, fordi det ikke kreves legitimasjon ved registrering og fordi mobilselskapene ikke har lov til å sjekke opplysningene opp mot Folkeregisteret.

¿ Mobbing via SMS er blitt mer og mer utbredt de siste årene, og i følge Barnevaktens hjemmesider har 15 % av elever fra 5. til 10.klasse blitt mobbet via mobiltelefonen.

¿ Straffelovens § 227: ”Med Bøder eller med Fængsel indtil 3 Aar straffes den, som i Ord eller Handling truer med et strafbart Foretagende, der kan medføre høiere Straf end 1 Aars Hefte eller 6 Maaneders Fængsel, under saadanne Omstændigheder, at Truselen er skikket til at fremkalde alvorlig Frygt, eller som medvirker til saadan Trusel. Under særdeles skjerpende omstendigheter, jf. § 232 tredje punktum, kan fengsel inntil 6 år idømmes”.

Kilder:Jensen, Marianne og Thrane, Kristin (2002) Ungdoms kommunikasjonsadferd FoUN 20/2002, Post og Teletilsynet, Barneombudet

SMS-mobbing kan gi fengselsstraff
SMS kan brukes til å si hvor høyt du elsker kjæresten din, men noen bruker det også for å trakassere andre. Få vet at dette kan gi fengselstraff på opptil seks år.

Les mer

Relaterte saker på ung.no:
Hva er mobbing?
Mobbeloven
Sitater om mobbing
Skoler som jobber mot mobbing

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere